Der zināt

Izdevums plānots kā ilustratīvs, informatīvs materiāls, lai veicinātu sabiedrības interesi par Bauskas vecpilsētu un tās izzūdošām vērtībām. Grāmatā plānoti 50 autoru 100 mākslas darbu attēli, informācija par mākslinieku biogrāfiju un mākslinieciskās izteiksmes veidiem. Šogad plānots sagatavot grāmatas manuskriptu, to kā projektu biedrība iesniedza Zemgales Plānošanas reģiona, AS „Latvijas valsts meži” un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Zemgales kultūras programmas 2022. gada projektu konkursā. Projekts tika atbalstīts un noslēgts līgums ar Zemgales plānošanas reģionu par tā īstenošanu, projektu līdzfinansē Bauskas novada pašvaldība sabiedrisko organizāciju iniciatīvu realizēšanai.

Manuskripts ir pirmais solis grāmatas tapšanā. Nākamajā gadā plānots grāmatu izdot (gleznu fotografēšana, dizains/makets, poligrāfija).

Grāmatu sagatavot un izdot izlēmām, jo trūkst kvalitatīvu, vizuāli izteiksmīgu izdevumu, kas popularizētu Bausku, parādītu pilsētas skaistumu, kultūrvēsturiskās vērtības un veicinātu tās pazīstamību. Bauskā iedvesmu saviem mākslas darbiem izsenis guvuši daudzi radoši cilvēki. Grāmatā tiks apkopoti dažādu laiku un paaudžu mākslinieku darbu attēli ar pilsētas skatiem un informācija par autoriem latviešu un angļu valodā. Izdevuma saturu veidos darbi no Bauskas muzeja krājuma, kurā ir vairāk nekā 30 autoru gleznas un grafikas ar Bauskas ainavām un pilsētvidei raksturīgām detaļām, darbi no Bauskas novada domes gleznu kolekcijas, kā arī no privātkolekcijām.

Bauska gleznotāju un grafiķu acīm
Dārta Stafecka, Bauska II

Novada domes gleznu kolekcija veidojusies no glezniecības plenēru «Bauskas vasara» dalībnieku dāvinātajiem darbiem. Starptautiskais plenērs Bauskā notika 15 gadus (2004-2018) un tajā ir piedalījušies vairāk nekā 60 mākslinieki. Plenērs aktualizēja Bauskas kultūrvēsturiskās vērtības vecpilsētas saglabāšanas kontekstā un ļāva iedzīvotājiem vērīgāk paskatīties uz vecpilsētu no neierasta skatu punkta. Vairāki vērtīgi mākslas darbi nonākuši privātkolekcijās, kā arī atrodas autoru īpašumā.

Bauska gleznotāju un grafiķu acīm
Ērika Kumerova, Upes iela Bauskā

Mākslas darbu kolekcijas nav pieejamas plašākai publikai, tāpēc, pateicoties grāmatai, sabiedrībai būs iespēja ar tām iepazīties. Grāmata būs ieguldījums novadu kultūras mantojuma vērtību saglabāšanā un popularizēšanā, vērtīgs izziņas materiāls novadu skolās un citās izglītojošās iestādēs.

Bauska gleznotāju un grafiķu acīm
Jānis Kalniņš, Strautnieku iela

Lai grāmata «Bauska gleznotāju un grafiķu acīm» taptu pilnvērtīgāka, biedrība «Meistars Gothards» lūdz atsaukties  cilvēkus, kuriem ir īpašumā kādas gleznas vai grafikas ar Bauskas skatiem vai ir zināms, kur tādas meklējamas. Nolūks – mākslas darba fotoattēlu ievietot grāmatā (nav svarīgi, kas gleznojis un kad). Saziņai: Indra Liepa, tālrunis +371 26363407, un Ilga Balode, tālrunis +371 29800807.

Bauska gleznotāju un grafiķu acīm
Juris Ģērmanis, Pagalmiņš Bauskā

Biedrības ”Meistars Gothards”
pārstāve Inga Krolle