Der zināt

Līdz augusta sākumam Bauskas novada pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 29 sabiedrisko organizāciju iniciatīvām. Daļa savas plānotās aktivitātes ir jau īstenojušas.

Jaunieši jaudīgi pierāda sevi

Visaktīvākās iniciatīvu īstenošanā ir jaunatnes sabiedriskās organizācijas. Jaunieši šogad iesnieguši jau deviņus projektus: iegādāts gan multimediju aprīkojums, gan noorganizēti vairāki liela mēroga publiski pasākumi un festivāli. Par īstenoto iniciatīvu rezultātiem vēsta publikācijas sociālo mediju kontos.

Iegādātais aprīkojums tika likts lietā, video formātā atspoguļojot gan pašvaldības organizētos pasākumus - Bauskas novada svētkus, Iecavas pilsētas svētkus, festivālu Bauska TASTE -, gan nodrošinot publicitāti savas biedrības aktivitātēm. Maijā jauniešu biedrība “Mums pieder pasaule” pulcināja teju divsimt dalībnieku no visas Latvijas uz festivālu “Ko šodien?” Svitenē, spilgti sevi apliecināja sabiedriskā organizācija “Laiks jauniešiem” ar organizēto bērnu un jauniešu talantu konkursu “Zemgalei ir talants”. Savukārt 20. augustā Dāviņos gaidāms jauniešu organizēts aktīvās atpūtas festivāls “Birztaliņa”, kur pulcēsies visas mūsu novada jauniešu organizācijas.

Seko līdzi mūsu novada biedrību aktivitātēm sociālajos medijos:

Veselīga dzīvesveida veicināšana un sporta aktivitātes Iecavā

Iecavas pusē īstenoti vairāki projekti, popularizējot veselīgu dzīvesveidu.

Biedrība “Dārtes zirgi” ar pašvaldības līdzfinansējumu iegādājās augstas klases iejādes seglus, drošības kāpšļus, kāpšļu siksnas, vēderjostu un citu aprīkojumu jātnieku drošībai. Jau pavasarī biedrība uzsāka iepazīstināt iedzīvotājus ar jauniegūto ekipējumu, bez maksas izvizinot pirmsskolas izglītības iestādes “Dartija” audzēkņus.

Apsveicama ir biedrības iniciatīva organizēt bezmaksas nodarbības zirga mugurā bērniem ar jauktas attīstības traucējumiem. Tika noorganizētas astoņas bezmaksas nodarbības sešiem bērniem gan pa laukumu, gan pa Sila parka takām Iecavā. Iecavas pilsētas svētkos iedzīvotājus iepriecināja ar relaksējošām pastaigām pa skaisto Iecavas parku.

www.facebook.com/darteszirgi

Savukārt biedrība “Zemgales kinoloģiskais klubs” 23. jūlijā ar pašvaldības līdzfinansējumu rīkoja V Latvijas čempionātu suņu sportā “Biatlons ar suni 2022”. Sacensībās piedalījās 89 dalībnieki, to skaitā arī vairāk nekā desmit mūsu novada iedzīvotāji. Zemgales kinoloģiskā kluba pārstāvji atzīst, ka sacensību apmeklējums bijis teicams un Bauskas novada iedzīvotāju interese gan par dalību, gan palīdzīgas rokas sniegšanu sacensību organizēšanas darbā kļūst arvien lielāka. Vērā ņemami bija arī mūsu novada dalībnieku sacensību rezultāti tik specifiskās sacensībās.

27. augustā gaidāma tradicionālā Velo diena Iecavā, kuru organizē biedrība “Velo Iecava”. Plānots, ka pasākums pulcēs ap divsimt velo sporta cienītājus – gan vietējos iedzīvotājus, gan sporta entuziastus un profesionāļus no visas Latvijas.

www.facebook.com/veloiecava

Sociāli iekļaujoši projekti

Vēl līdz gada nogalei tiks īstenoti divi sociāli iekļaujoši projekti, kurus iniciējuši Bauskas invalīdu biedrības un Latvijas Multiplās sklerozes asociācijas Bauskas nodaļas pārstāvji. Abas nevalstiskās organizācijas savas iniciatīvas plāno īstenot sadarbībā ar biedrību “Ābulis”, kas apvieno ģimenes, kurās ir cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Biedrības plānojušas gan nodarbības stresa pārvarēšanai, kas notiks sadarbībā ar psihologiem, gan praktisku darbošanos, kas dos iespēju cilvēkiem satikties un socializēties.

Ar mērķi pārvarēt pandēmijas un sociālās izolētības ietekmi uz mentālo veselību, abas biedrības ir plānojušas arī izbraukumus.

Finansējums vēl pieejams

Pašlaik 29 biedrību iniciatīvām ir piešķirts finansējums 56 746 eiro apmērā. 2022. gadā sabiedrisko organizāciju iniciatīvu atbalstam vēl pieejami 9 193 eiro.

Atgādinām, ka līdzfinansējuma piešķiršana sabiedrisko organizāciju aktivitātēm tiek organizēta saskaņā ar nolikumu „Par līdzfinansējuma piešķiršanu sabiedrisko organizāciju iniciatīvu realizēšanai”. Pašvaldība atbalsta iniciatīvas izglītības, kultūras, sporta, jaunatnes politikas un sociālajā jomā, kas tiek īstenotas Bauskas novada administratīvajā teritorijā un kuru ieguvēji ir Bauskas novada iedzīvotāji. Biedrības var saņemt finansējumu līdz 2500 eiro. Viena sabiedriskā organizācija viena kalendārā gada ietvaros var iesniegt ne vairāk kā divus  pieteikumus līdzfinansējumam. 2022. gada biedrību aktivitātes īstenojamas līdz 20. decembrim.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa