Der zināt
Pašvaldība atgādina – lapu dedzināšana nav atļauta!

Lapkritis rit pilnā sparā, kas nozīmē, ka gan privātmāju, gan daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji steidz veikt apkārtējās teritorijas sakopšanas darbus. Taču jāatceras, ka bioloģiski noārdāmo dārza atkritumu, izņemot koksnes, dedzināšana Bauskas novadā nav atļauta.

Pašvaldības saistošajos noteikumos nr.15 «Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Bauskas novadā» ir minēts, ka atkritumu radītājiem un valdītājiem ir aizliegts jebkādā veidā dedzināt atkritumus, izņemot koksnes atkritumus (sausie koku, krūmu zari bez lapām, neapstrādātu kokmateriālu atkritumi), ievērojot šādus nosacījumus:

  • pilsētās un ciemu teritorijās koksnes atkritumu dedzināšana ugunskuros un dedzināšanas iekārtās atļauta no 15. septembra līdz 30. oktobrim un no 1. aprīļa līdz 15. maijam no plkst. 8.00 līdz 17.00;
  • lauku teritorijās koksnes atkritumu dedzināšana ugunskuros un dedzināšanas iekārtās atļauta no 15. septembra līdz 15. maijam.

Gadījumos, kad konstatēts, ka ugunskuros tiek dedzināti atkritumi, kas nav koksne, lūgums informēt Bauskas novada pašvaldības policiju pa tālruni 20278188 (diennakts).

No 17. līdz 30. oktobrim novada iedzīvotāji savāktās rudens lapas, ievietotas atkritumu maisos, varēs bez maksas nodot SIA «Vides serviss» dalīto atkritumu laukumā Biržu ielā 8b, Bauskā. Lapu izvešana no konkrētas adreses ir maksas pakalpojums, un tas iepriekš ir jāpiesaka pa tālr. +371 63922713.

Atgādinām, ka ielu smiltis, parku un dārzu atkritumus ievietot atkritumu konteineros ir aizliegts. Bioloģiski noārdāmos atkritumus fiziskām personām atļauts kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā gadījumā, ja tas neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu un ja tas tiek veikts videi drošā un normatīvajiem aktiem atbilstošā veidā.

Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie atbildības Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteiktajā kārtībā, un proti, Atkritumu apsaimniekošanas likuma 43. panta otrā daļa nosaka, ka par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu atkritumu radītājam vai valdītājam — fiziskajai personai — no četrpadsmit līdz divsimt naudas soda vienībām (70-1000 eiro), bet juridiskajai personai — no piecdesmit līdz piecsimt sešdesmit naudas soda vienībām (250-2800 eiro).

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa