Der zināt
Mežotnē iedzīvotājiem prasības maz, bet svarīgas un pamatotas

Bauskas novada Mežotnes pagastā noslēdzies iedzīvotāju tikšanās cikls ar Bauskas novada pašvaldības pārstāvjiem. Pēdējā tikšanās pagasta teritorijā notika Mežotnē, kur pulcējās līdz šim lielākais interesentu skaits Bauskas apvienībā – 30 iedzīvotāji. Ar mežotniešiem 20.oktobrī sarunājās Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Bauskas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka, Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja pienākuma izpildītājs Jānis Feldmanis un Codes pagasta nodaļas vadītāja Dace Šķiliņa, kura pilda Mežotnes pagasta nodaļas vadītāja Zigurda Kalēja pienākumus viņa prombūtnes laikā.

Mežotnieši, lai arī pulcējušies tik lielā skaitā, izteica samērā maz iebildumus vai ierosinājumus, bet ļoti nopietnus un svarīgus – siltumenerģijas nākotne Mežotnes pagastā, satiksmes drošība vairākās ciemata ielās, grants ceļu kopšana un ceļmalu pļaušana, kā arī satraukums tika pausts par Mežotnes tiltiņa pār Lielupi un pils nākotni, kā arī jaunas sporta zāles nepieciešamību vai esošās uzlabošanu.  

Mežotnes ciemu ar siltumenerģiju nodrošina SIA “Lielmežotne”. Iedzīvotājiem ir neskaidrības par siltumenerģijas saņemšanu nākotnē, jo esošie līgumi beidzas oktobra izskaņā, bet konkrētība par to, kā būs turpmāk, nav. Šobrīd katram iedzīvotājam ir individuāls līgums ar SIA “Lielmežotne”, bet nākotnē šādu sadarbības modeli siltumenerģijas ražotājs nevēlas turpināt.

Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja vietas izpildītājs Jāni Feldmanis, iedzīvotājiem solīja sazināties ar SIA “Lielmežotne” īpašnieku vai pārstāvjiem, vienoties par tikšanos un izrunāt šo jautājumu nākamās nedēļas laikā. Bauskas novada domes priekšsēdētājs izteica ierosinājumu uz tikšanos aicināt arī katras dzīvojamās mājas pārstāvi, lai pēc tam informāciju par pieņemto lēmumu ātrāk varētu nodot pārējiem iedzīvotājiem.

Mežotnē dzīvojošie izteica bažas par satiksmes drošību ciemata galvenajās ielās. Zemgaļu un Doktorātu ielās atsevišķos posmos smagā tehnika nevar samainīties ar vieglo auto, radot bīstamas situācijas, īpaši brīžos, kad ielas vienlaicīgi izmanto arī gājēji vai velosipēdisti. Doktorāta ielai vajadzētu atjaunot asfalta segumu, kā arī izbūvēt trotuāru gājējiem un, tāpat kā Bērzu ielā, uzstādīt ātruma ierobežojošos vaļņus.

Bauskas novada pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka Doktorāta ielā ātruma ierobežojošo valni “Latvijas Valsts ceļi” neļaus uzstādīt, jo ielu izmanto smagā tehnika un citas alternatīvas nav, savukārt Bērzu ielā šo ieceri plānots realizēt jau 2023.gadā.

Arī Mežotnē iedzīvotāji ir neapmierināti ar ceļa uzturētāju darbu. Grants ceļa greideri redz reti, ceļmalas netiek pļautas un lielākās raizes sagādā asfaltētā ceļa Bauska – Mežotne stāvoklis ziemas sezonā – tas netiek laikus atbrīvots no sniega.

Par greiderēšanu un ceļa planēšanas darbu veikšanu pagastā atbildīgs ir pagasta nodaļas vadītājs, kurš darbus var arī nepieņemt, skaidroja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, savukārt Jānis Kalinka sacīja, ka ceļa posmam Mežotne – Bauska ir piešķirta trešās šķiras kategorija, kas minēto posmu Latvijas Valsts ceļiem ļauj tīrīt vienu no pēdējiem. Bauskas novada pašvaldības pārstāvji, atsaucoties uz iedzīvotāju neapmierinātību, sola turpmāk pievērst lielāku uzmanību grants ceļu kopšanas darbu izpildei, kā arī tiks sagatavots iesniegums, lai ceļa posmam Mežotne - Bauska tiktu piedēvēta augstāka ceļa klase, kas noteiktu, ka šis posms būtu jāatbrīvo no sniega ātrāk un biežāk.

Sanākušie pauda satraukumu par gājēju tiltiņa pāri Lielupi un Mežotnes pils likteni, kā arī sporta zāles nepieciešamību.
Izpilddirektora vietnieks minēja, ka tiltiņu nav plānots likvidēt. Kamēr esošais tilts pildīs savas funkcijas, tas tiks izmantos, bet paralēli tiek domāt pie jauna tilta alternatīvu.

Kā jau zināms, pils pieder “Valsts nekustamie īpašumi”. Bauskas novada pašvaldība izteica ideju, ka Mežotnes pilī varētu ierīkot Rundāles pils muzeja filiāli vai atvērt Mežotnes pils muzeju. Priekšlikumus izvērtēs “Valsts nekustamie īpašumi” un tad arī tiks pieņemts lēmums par, iespējamo, Mežotnes pils likteni.

Pašvaldība piekrīt iedzīvotāju viedokļiem par jaunas sporta zāles nepieciešamību vai vismaz esošās uzlabošanu. Telpas pieder “Valsts nekustamie īpašumi” un pašvaldība arī turpmāk plāno tās īrēt, nodrošinot Mežotnes pagasta iedzīvotājiem iespēju nodarboties ar sportiskajām aktivitātēm vēsturiskā, bet pamatfunkciju pildošā sporta zālē.  Arī zāles pārņemšana pašvaldības īpašumā ir iespējama, ar domu nākotnē to uzlabot vai pārbūvēt, bet tādā gadījumā arī pašreizējam ēkas īpašniekam būtu jāveic ieguldījums ēkas stāvokļa uzlabošanā, piemēram – samazināt siltumenerģijas zudumus, kuri ir milzīgi.

Atgādinām, ka tikšanās ar iedzīvotājiem tiek organizētas pirms nākamā gada budžeta projekta veidošanas visā Bauskas novadā, lai dialoga veidā tiek izrunāti iedzīvotājiem interesējušie jautājumi. Tikšanās laikā iedzīvotāji ir aicināti izteikt savas domas par līdzšinējo pašvaldības darbu, par nepieciešamajiem uzlabojumiem, kā arī iedzīvotājus aicina izteikt ierosinājumus dažādu vietējo problēmjautājumu risināšanai.

Iecavas un Rundāles pārvaldēs šāda veida tikšanās jau ir noslēgušās, bet Vecumnieku un Bauskas pārvaldēs šīs tikšanās norisināsies līdz pat novembra sākumam.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa