Der zināt
Mazajiem un vietējiem tirgotājiem paredzētas ielu tirdzniecības nodevas atlaides

Bauskas novada dome 28. jūlijā apstiprināja saistošos noteikumus Nr. 21 “Par ielu tirdzniecību un nodevu par ielu tirdzniecību publiskās vietās Bauskas novadā”, taču tie vēl nav stājušies spēkā.

No Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) saņemti ieteikumi normatīvā akta uzlabošanai, un par ieteiktajiem labojumiem Bauskas novada domes deputāti lems 25. augusta sēdē. Precizētie noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Saistošo noteiktumu projekts nosaka, ka nodarboties ar ielu tirdzniecību vai tirdzniecības organizēšanu publiskās vietās Bauskas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā (izņemot vietas, kurām ir noteikts tirgus statuss, - Bauzes un Iecavas tirgus), var tikai ar pašvaldības izsniegtu rakstisku atļauju. Pirms atļaujas saņemšanas personai par konkrētas preču grupas realizēšanu ir jāsamaksā pašvaldības nodeva. Tajā neietilpst maksa par elektrības pieslēguma izmantošanu tirdzniecības vietā.

Lai saņemtu atļauju, fiziska vai juridiska persona saistošajos noteikumos paredzētos dokumentus vismaz piecas darba dienas pirms plānotās ielu tirdzniecības iesniedz klātienē kādā no pašvaldības klientu apkalpošanas centriem vai elektroniskā pakalpojumu veidā (nosūtot uz pašvaldības oficiālo e-pastu pasts@bauska.lv, e-adresē vai izmantojot pakalpojumu www.latvija.lv).

Atļauja tiek izsniegta pēc pašvaldības nodevas samaksas. Tirdzniecības nodeva iemaksājama pašvaldības kasēs vai pašvaldības norēķinu kontā.

Ja vienlaikus ielu tirdzniecībā vai pasākuma laikā tiek tirgotas dažāda sortimenta preces, pašvaldības nodeva tiek iekasēta par tās preces tirdzniecību, kurai noteikta visaugstākā likme.

Tā kā noteikumu projektā ir noteiktas nodevu likmes par tirdzniecības vietu izmantošanu, pašvaldības budžeta ieņēmumu daļai plānota palielināšanās.

Nodevu apmēri tiks publicēti pēc tam, kad saistošie noteikumi būs stājušies spēkā.

Pašvaldība atbalsta vietējos uzņēmējus un tos, kuri popularizē pašražoto produkciju

Lai atbalstītu mazos tirgus dalībniekus un personas, kuras pašas ražo, izgatavo un realizē savu produkciju, saistošajos noteikumos paredzēti atvieglojumi no vispārējās kārtības.

Pirmkārt, īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā nav nepieciešams sniegt iesniegumu, saņemt atļauju un nav jāmaksā nodeva.

Otrkārt, pašvaldības iekārtotajās ielu tirdzniecības vietās nav nepieciešams sniegt iesniegumu, saņemt atļauju un maksāt nodevu (ja pārdod konkrēto grupu preces).

Tirdzniecības dalībniekam (fiziskai personai, kurai atbilstoši nodokļu jomas normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība) nav jāiesniedz iesniegums un nav nepieciešams saņemt pašvaldības atļauju īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībai, ja viņš vēlas tirgot:

  • paša ražoto lauksaimniecības produkciju,
  • savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un ziedus;
  • mežu reproduktīvo materiālu;
  • paša iegūtus svaigus zvejas produktus un medījamos dzīvniekus vai to gaļu nelielos apjomos;
  • lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekus;
  • lietotas personiskās mantas, izņemot autortiesību vai blakustiesību objektus, kas reproducēti personiskām vajadzībām.

Treškārt, nav jāmaksā nodeva, ja Bauskas novadā reģistrēta fiziska vai juridiska persona realizē pašražoto produkciju.

Ceturtkārt, nav jāmaksā nodeva, ja persona realizē mājsaimniecību amatniecības produkciju vai paša izgatavotus mākslas priekšmetus, lietišķās mākslas un daiļamatniecības izstrādājumus – tikai publiskos pasākumos, kuru mērķis ir popularizēt minētās preču grupas, tai skaitā demonstrējot prasmi tās izgatavot.

Saistošo noteikumu projektā noteikts, ka pasākuma organizators tirdzniecības organizēšanai sabiedriskā pasākumā varēs pietiekties mēnesi pirms plānotā pasākuma, bet ne vēlāk kā sešas darba dienas pirms pasākuma norises dienas.

Pēc četru novadu apvienošanas jānosaka vienota kārtība

Ņemot vērā normatīvo regulējumu, pēc administratīvi teritoriālās reformas ir nepieciešams izdot saistošos noteikumus, kas nosaka vienotu kārtību Bauskas novadā, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība, t. sk. kārtību, kādā saskaņojama alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnēs un tirdzniecība sabiedrisko pasākumu norises vietās, lai nodrošinātu konsekventu rīcību ielu tirdzniecības un organizēšanas jautājumos Bauskas novada administratīvajā teritorijā.

Līdzšinējam Bauskas novadam un Rundāles novadam nav bijušas reglamentētas prasības, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība. Turklāt bijušajam Bauskas novadam vienīgajam no četriem novadiem, kuri tagad veido jauno novadu, nebija noteikta maksa par ielu tirdzniecību. 

Paredzēts, ka noteikumu ievērošanas uzraudzību un kontroli veiks Bauskas novada pašvaldības policijas amatpersonas. Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas ir pilnvarota Bauskas novada pašvaldības Administratīvā komisija. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona varēs vērsties Bauskas novada pašvaldībā Uzvaras ielā 1, Bauskā, Bauskas novadā, LV-3901, vai rakstot elektroniski: pasts@bauska.lv.