Der zināt
Bauskas novada pirmsskolas izglītības iestādē «Zīlīte» aizritējusi pirmā projekta Stop 4-7 multimodālas intervences programma

Latvijā izstrādāts projekts STOP 4-7, lai palīdzētu bērniem ar uzvedības problēmām, izmantojot pozitīvo audzināšanu. Projektu īsteno Pārresoru koordinācijas centrs un Latvijas kognitīvi biheiviorālās terapijas asociācija sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldību un Bauskas novada sociālo dienestu. Multimodālas intervences programmā STOP 4-7 ir balstīta uz ārvalstu programmu veiksmīgo pieredzi. Programmas mērķis ir mazināt bērnu problemātisko uzvedību, mācot vecākus un pedagogus vairāk izmantot pozitīvās audzināšanas metodes un pakāpeniski izslēgt nekonsekvenci un bardzību. Programma ir multimodāla, jo vienlaikus atsevišķās grupās strādā gan ar bērnu, gan vecākiem, gan pedagogiem. STOP 4-7 programmas kodols ir bērnu sociālo prasmju treniņi.

Vairāku mēnešu garumā seši Bauskas pirmskolu pedagogi un psihologi apmeklēja mācības, lai kļūtu par programmas Stop 4-7 speciālistiem - treneriem.

Bauskas novadā projekts noritēja  no šī gada 28.aprīļa līdz 30. jūnijam Bauskas pirmsskolas izglītības iestādē ”Zīlīte”.

Programmā piedalījās 10 audzēkņi vecumā no  4-7 gadi no dažādām Bauskas novada pirmsskolas izglītības iestādēm, viņu vecāki un pirmsskolas pedagogi.

Audzēkņi, kopā ar treneriem un jauno draugu “Zigi”, 10 nodarbībās mācījās risināt dažādas problēmas, pazīt un regulēt savas emocijas, sadarboties, būt draudzīgiem un laipniem.

Programmā iesaistītie pedagogi uzzināja un iemācījās, kā ikdienas dzīvē strādāt ar impulsīviem, emocionāliem vai kautrīgiem bērniem. Pedagogi apguva programmas apmācībās piedāvātās metodes: STOP metode disciplinēšanai, relaksācijas vingrinājumus, dienas plāna kartītes, trokšņa termometru, lūdzu un paldies metodi u.c. Pedagogi par piedalīšanos šajā apmācības ciklā saņems profesionālās pilnveides apliecību. Savas zināšanas  viņi varēs tālāk izmantot ikdienas darbā.

Projekta ietvaros arī vecākiem bija iespēja gūt jaunas zināšanas 10 mācību nodarbībās, saņemt psihologu un speciālistu individuālās konsultācijas par darbu ar savu bērnu. Treneri vecākiem un pedagogiem sniedza atbalstu un zināšanas, kā veidot atbalstošu, strukturētu vidi, kā pozitīvi pastiprināt jeb apbalvot vēlamo uzvedību, kad un kādā veidā pielietot  saudzīgu un efektīvu sodu sistēmu (ignorēt nevēlamo uzvedību, veidot pārtraukuma laikus, izmantot nevēlamās uzvedības seku principu). Vecāki par projektu izteicās atzinīgi un pozitīvi novērtēja savas un  bērnu gūtās prasmes un iemaņas.

Komandas darbs ļāva ieraudzīt uzvedības korekcijas iespējas daudz plašāk, izvēlēties konkrētajam bērnam piemērotākās un efektīvākās metodes.

Pateicamies Bauskas novada domei par iespēju iesaistīties STOP 4-7  projektā. Bauskas novadā šo projektu koordinēja Bauskas PII” Zīlīte” striktūrvienības vadītāja  Anda Žurevska - Āne

Īpaši paldies sakām projekta idejas atbalstītājai Bauskas PII ”Zīlītes”  vadītājai Olitai Strazdiņai par motivāciju programmas norises laikā. Lielu paldies visiem STOP 4- 7 treneriem – Aigai Fišerei, Gitai Vožniakai, Jolantai Kriščūnei, Signei Sunaikai un Lienei Novickai par ieguldīto darbu.

Lai sniegtu atbalstu novada bērniem, šogad plānota vēl viena intervences grupa rudenī, kuras mērķis ir palīdzēt vēl 10-12 bērniem. Programma tiek īstenota ar valsts finansējumu un Bauskas novada pašvaldības atbalstu.

Dalībnieku atlase programmā “STOP 4 -7” notiek četros soļos:

  • 1.solis ­– izglītības iestāde, sociālais dienests, bērna vecāki piesaka bērnu projekta koordinatoram e-pastā: anda.zurevska.ane@gmail.com;
  • 2.solis – koordinators saskaņo ar STOP speciālistu (psihologu) bērna, bērna ģimenes un skolotāju novērtēšanas laiku un vietu;
  • 3.solis – STOP speciālists (psihologs) izvērtē bērna piemērotību programmai, bērna vecāku un skolotāju motivāciju dalībai;
  • 4.solis – bērns, viņa vecāki un skolotājs uzsāk dalību programmā vai, ja grupa ir nokomplektēta bērns, viņa ģimene un skolotājs, tiek ievietots gaidītāju sarakstā nākamajai intervences grupai.

Anda Žurevska-Āne,
Bauskas novada pašvaldības
projekta Stop 4-7 koordinatore