Der zināt
Bauskas novada pašvaldības pārstāvju tikšanās ar iedzīvotājiem ciklu turpina Gailīšu pagastā

Turpinoties Bauskas novada pašvaldības vadības tikšanās ciklam ar iedzīvotājiem, kārtējās sarunas un diskusijas notika Gailīšu pagasta Pācē un Uzvarā.

Šonedēļ, 25. un 27. oktobrī, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs, Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja pienākuma izpildītājs Jānis Feldmanis un Gailīšu pagasta nodaļas vadītāja Ilutu Puķīti ar Gailīšu pagasta iedzīvotājiem pārrunāja ikdienas ritējumu un nepieciešamības ciemā.

Vispirms Bauskas novada pašvaldības vadība devās uz Pāces ciemu, kur viena no svarīgākajām un aktuālākajām problēmām Pāces iedzīvotājiem ir ceļš. Viena problēmzona ir pie pieturas, jo pēc ceļa remontdarbiem Pāces ciemā, pie pieturas tika atstāta bedre, kurā uzkrājas ūdens. Aukstā laikā bedre apledo, tā var radīt bīstamus negadījumus. Otra problēmzona ir ceļš no Bauskas uz Pāces ciemu. Ir trīs ceļi pa kuriem var nonāk Pāces ciemā, bet neviens nav 100% noasfaltēts. Tomēr ir viens ceļš, kurš savieno Uzvaru ar Pāci, kur būtu nepieciešams tikai 880 metrus no visa ceļa savest kārtībā. Trešā problēma ir, ka mašīnas, kuras brauc cauri ciemam neievēro ātruma ierobežojumus. Iedzīvotāji izteica vēlmi pēc ātruma samazināšanas vai uzlikt guļošos policistu, ko arī vadība ņēma vērā.

Pāces iedzīvotāju ļoti satrauc vecās ceptuves un veikala jumts, kurš esot tik sliktā stāvoklī un ir jau iebrucis. Problēma ir tāda, ka viena īpašuma daļa pieder mirušai personai. Vadība ņēma vērā arī iedzīvotāju viedokli, ka vislabākais variants visu ēku būtu nojaukt.

Iedzīvotāji izteica vēlmi pēc vietas, kur bērniem rotaļāties. Bērni Pācē ir ļoti aktīvi un labprāt daudz uzturas ārā tāpēc ir vēlme pēc kāda rotaļu laukumu vai lielām un kvalitatīvām šūpolēm, kur bērni varētu šūpoties. Tiks izskatīts, ko var realizēt visērtāk un ātrāk. Kā arī izsaka vēlmi pēc vairākiem soliņiem, kur veciem cilvēkiem pēc pastaigas atpūtināt kājas. Šajā gadījumā J. Feldmanis norādīja, ka vajadzētu saprast kāds ir populārākais pastaigu maršruts, un tad var plānot, kur izvietot soliņus, lai visiem tas būtu ērtāk.

Gailīšu pagasta iedzīvotāju tikšanās ar Bauskas novada pašvaldības pārstāvjiem turpinājās 27. oktobrī Uzvarā. A. Okmanis uzsākot šo tikšanos reizi, norādīja, ka viņaprāt katra apdzīvotā vieta ir svarīga, it īpaši pagastu centru vieta un loma turpmākai attīstībai. Domājot par visu novada attīstību, ir svarīgi neaizmirst par nevienu apdzīvoto vietu, jo nebūs laimīgu iedzīvotāju tajā novadā, kur attīstīs tikai novada centru vai pilsētas.

 

Sanākušie iedzīvotāji pauda neapmierinātību par visiem graustiem un teritoriju ap tiem, kuri atrodas Uzvaras pagastā. Par to ir tik liela neapmierinātība un kauns, jo tas ir pirmais, ko cilvēki redz iebraucot Uzvaras pagastā. Problēma ar visiem šiem graustiem ir tāda, ka tie visi pieder privātpersonai, bet vadība fiksēja šo problēmu, un izskatīs, ko darīt lietas labā.

Aktuāla problēma ir gājēju celiņš, kurš ir ļoti sliktā stāvoklī. Vienīgā vieta, kur ir labota situācija un nobruģēts ir pie bērnudārza ēkas. Iedzīvotāji izteica, ka viņi būtu arī apmierināti ar vienu celiņu, kurš ir sakārtots un kvalitatīvs nevis ar diviem, kuri ir sliktā stāvoklī. Pāris iedzīvotāji arī saskaras ar ceļa problēmām, jo, kad ir lieli lietus ūdeņi, appludo mājas, kuras atrodas ceļa zemākajā punktā.

Uzvaras iedzīvotāji jau daudzus gadus paši apsaimnieko savas mājas jeb to dara divas biedrības. Summas no iedzīvotājiem nav lielas, un šajos laikos tās arī nav paceltas, jo biedrības saprot, ka tagad ir grūti laiki visiem ar pašreizējām cenām. Visi iesaistās savas vides sakopšanā, un šajā rudens laikā rūpējas, lai visas lapas tiktu sagrābtas. Arī izglītības iestāžu bērni iesaistās lapu grābšanā.

I. Romānovs interesējās par sabiedrisko kārtību un drošību, un iedzīvotāji atzina, ka viņi jūtas ļoti droši un pašvaldības policija arī atbrauc. Vairāk gribētos, lai vasaras vakaros vairāk atbrauktu un uzmanītu, ko bērni dara pēc vienpadsmitiem naktī.

Tuvojoties aukstajam gadalaikam Uzvaras iedzīvotājus satrauc sniegs. Kā viņi atzīst, sniegs ir viņu lielākais ienaidnieks, jo kā uzsnieg sniegs, neviens nevar nekur nokļūt. Viņu skatījumā pati šķūrēšana nav loģiska. Tiek šķūrēts vēlāk kā tas būtu nepieciešams un arī vietās, kur cilvēki tik bieži nepārvietojas. Bauskas novada pašvaldības pārstāvji turpmāk pievērsīs lielāku uzmanību. 

Ļoti liela interese bija par jaunā novada redzējumu saistībā ar izglītības iestādēm Uzvaras ciemā, jo šīs iestādes apmeklē arī Pāces iedzīvotāji. A. Okmanis norādīja, ka izglītības nodaļai ir uzdots izveidot stratēģiju pēc kuras visiem vadīties. Iedzīvotājus uztrauc pašreizējā bērnudārza ēka, jo šovasar ir bijušas daudzas problēmas, kā, piemēram, cauruļu plīšana. Pašvaldības vadība piedāvāja bērnudārza grupiņas pārcelt uz Uzvaras pamatskolas ēku, bet sanākušie Uzvaras ciema iedzīvotāji to nevēlētos, jo viņu skatījumā bērnudārzs ir lieliski pielāgots tieši maziem cilvēciņiem jeb bērniem.  

Abos ciematos iedzīvotāji sūdzējās par apgaismojumu, jo ir vietas, kur nav apgaismojuma un tas ir ļoti nepieciešams. Tika pārrunāts arī ērtākais veids kā darboties esošajām laternām šajos energoresursu taupīšanas laikos. Visus ieteikumus Bauskas novada pašvaldības pārstāvji ņēma vērā, un centīsies risināt konkrētos jautājumus pēc iespējas ātrāk.

Atgādinām, ka tikšanās ar iedzīvotājiem tiek organizētas pirms nākamā gada budžeta projekta veidošanas visā Bauskas novadā, lai dialoga veidā izrunātu iedzīvotājiem interesējošus jautājumus. 

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa