Der zināt

Turpinoties Bauskas novada pašvaldības vadības tikšanās ciklam ar iedzīvotājiem, kārtējās sarunas un diskusijas notika Brunavas pagasta Grenctālē un Ērgļos.

Pagājušās nedēļas vidū, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs, Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja pienākuma izpildītājs Jānis Feldmanis un Brunavas pagasta nodaļas vadītāja Baiba Marčenkova ar grenctāliešiem pārrunāja ikdienas ritējumu un nepieciešamības ciemā.

Saruna izvērtēs neierasti – grenctālieši, pamatā, ar visu ir apmierināti un būtībā Grenctālē viss notiek tā, kā iedzīvotājiem ir pa prātam. Top, kā paši iedzīvotāji to dēvē, “gadsimta projekts” – tiek pārbūvēta Liepu iela. Projekts paredz asfalta segumu līdz privātmājām, kur agrāk bija grants segums, kā arī tiks ierīkots ielu apgaismojums. Arī centrā dzīvojošie ir ļoti apmierināti – jauns asfalta segums ciema centrā sen kā gaidīts.

Sanākušie iedzīvotāji pauda apmierinātību ar sporta un kultūras dzīves norisēm Grenctālē. Iedzīvotāji priecājas arī par jaunatnes darbinieku Juri Spali. Kopš viņš strādā ar jauniešiem, krietni samazinājies vandālisms un bezdarbība jauniešu vidū. Iedzīvotāji pauda vēlmi, lai šajā jomā Brunavā netiek veiktas nekādas izmaiņas un jaunatnes darbinieks var turpināt strādāt kā līdz šim.

Grenctālieši domā, ko darīt ar nepabeigto daudzdzīvokļu māju paša ciema centrā. Ēkas pirmais stāvs kalpo kā šķūnīši un citur malku, kā arī citas lietas, novietot nav kur. No otras puses, iedzīvotāji apzinās, ka ēka ir bīstama un bojā ainavu, tāpēc aicina pagastu un pašvaldību domāt par tās demontēšanu, iespējams, līdz pirmajam stāvam vai demontēt pilnībā, bet tādā gadījumā nodrošinot vietu, kur glabāt malku un citas sadzīves lietas.

Aktuāla problēma ir iekšpagalmu bedres. Iekšpagalmi ir kopīpašums, par ko iedzīvotājiem nav iebildumi, bet Bauskas novada pašvaldība tika aicināta pārņemt 40 – 50 metru ceļa posmu, kuru izmanto atkritumu izvedēji. Šajā vietā bedres ir viss lielākās. Šādu ideju pašvaldība piefiksēja un nodos izskatīšanai atbildīgajiem speciālistiem.

Samilzusi problēma ir par sabiedriskā transporta un skolēnu pārvadātāju piedāvājumu. Skolēniem ik dienu jāgaida vairākas stundas autobuss vai izvēloties reisu ātrāk, jāmēro garš un bīstams ceļa posms kājām. Bauskas novada pašvaldība sazināsies ar Autotransporta direkciju un izdiskutēs šo jautājumu, bet tajā paša laikā aicina cilvēkus apzināties, ka dēļ dažiem cilvēkiem izmaiņas sabiedriskā transporta grafikā ieviest būs ļoti sarežģīti.

Brunavas pagastu iedzīvotāju tikšanās ar Bauskas novada pašvaldības pārstāvjiem turpinājās 18.oktobrī Ērgļos. Te sanāca līdz šim kuplākais interesentu skaits Bauskas apvienības teritorijā – 18 cilvēki. Arī te ar iedzīvotājiem tikās Aivars Okmanis, Ivars Romānovs, Jānis Feldmanis, Baiba Marčenkova un Bauskas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka.

Ērgļos iedzīvotāji vēlētos jaunu asfalta segumu uz centrālās ielas abos virzienos, ko gan nākamā gada budžeta ietvaros, jau zināms, ka nevarēs īstenot, bet tuvākā nākotnē šī vēlme ir pašvaldības darāmo darbu sarakstā. Ne tik tuvākā nākotnē plānots arī ielu apgaismojuma pagarinājums Ērgļu ielā.

Protams, lielākās galvassāpes brunaviešiem sagādā Latvijas Valsts ceļi (LVC) pārvaldībā esošais ceļa posms no ciemata Ērgļi centra līdz Pienotavai, jeb A7 šosejai, kas ir 7 kilometrus garš. Bauskas novada pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka ar LVC notiek regulāra saziņa par šī posma pienācīgu uzturēšanu. Tāpat, izrietot no Satiksmes ministrijas solītā, līdz 2027.gadam, līdztekus “Rail Baltica” būvniecībai, ir plānots nodrošināt asfalta segumu tajos ceļas posmos, kurus lielā intensitātē skars dzelzceļa būvniecībai nepieciešamās tehnikas vienības, kā arī, izrietot no valsts attīstības stratēģijas, asfaltētam ceļa segumam ir jābūt no pagasta centra līdz novada centram. No iepriekš minētā izriet, ka asfaltu no Ērgļu ciemata centra līdz Pienotavai, brunavieši varētu sagaidīt līdz 2027.gadam.

Iedzīvotāji izteica bažas par ziemas sezonas ceļu kopšanu. Bauskas novada pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka šogad situācija varētu uzlaboties, jo iepirkuma konkursā par ceļa uzturēšanu ziemas sezonā mainīti nosacījumi, kuri paredz vairākas lotes, kas nozīmē, ka katrā pagastā vai pat ciemā ceļu varēs tīrīt dažādi pakalpojumu snidzēji, nevis viens pakalpojumu sniedzējs plašā teritorijā, tādā veidā sekmējot kvalitatīvu darba izpildi.

Iedzīvotāji un pašvaldību pārstāvji sarunas noslēgumā pārrunāja sabiedriskā transporta un skolēnu autobusu pārvadājumu kārtību pagastā, situāciju par sociālajiem dzīvokļiem un ikdienas dzīvi kopā ar personām ar garīgā rakstura traucējumiem, pašvaldības policijas klātbūtni un citas aktualitātes, kuru būtību un lietu kārtību arī izskaidroja klātesošie pašvaldības pārstāvji.

Atgādinām, ka tikšanās ar iedzīvotājiem tiek organizētas pirms nākamā gada budžeta projekta veidošanas visā Bauskas novadā, lai dialoga veidā tiek izrunāti iedzīvotājiem interesējušie jautājumi. Tikšanās laikā iedzīvotāji ir aicināti izteikt savas domas par līdzšinējo pašvaldības darbu, par nepieciešamajiem uzlabojumiem, kā arī iedzīvotājus aicina izteikt ierosinājumus dažādu vietējo problēmjautājumu risināšanai.

Iecavas un Rundāles pārvaldēs šāda veida tikšanās jau ir noslēgušās, bet Vecumnieku un Bauskas pārvaldēs šīs tikšanās norisināsies līdz pat novembra sākumam.

Aicinām iesniegt jautājumus un priekšlikumus 2023. gada budžeta projektam, sūtot tos uz e-pasta adresi janis.kalinka@bauska.lv.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa