Der zināt
Aicinām savlaicīgi notīrīt ēku jumtus no sniega un lāstekām

Līdz ar mainīgajiem laikapstākļiem aktuāla kļūst sniega un lāsteku tīrīšana no ēku jumtiem, lai atkušņa laikā krītot tās neapdraudētu apkārtējos. Bauskas novada pašvaldība aicina namu īpašniekus un apsaimniekotājus būt atbildīgiem un sekot līdzi aktuālajai situācijai savos īpašumos.

Arī pašvaldība savām ēkām šonedēļ pievērsīs pastiprinātu uzmanību, lai pārliecinātos, vai uz ēku jumtiem esošais sniegs un lāstekas neapdraud ēku konstrukcijas un garāmgājējus, un bīstamas situācijas varētu laikus novērst.

Bauskas novada Būvvalde norāda, ka, projektējot ēkas vai būves, tās stiprības aprēķinos, atkarībā no Latvijas reģiona un katra jumta konfigurācijas, vienmēr ir ietverta sniega slodze. Tomēr ēku īpašnieki, valdītāji un apsaimniekotāji (jo sevišķi tas attiecas uz publiskām ēkām) ir atbildīgi par jumtu tīrīšanu un uzturēšanu tādā stāvokli, lai saglabātu konstrukciju nestspēju.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” nosaka, ka ziemas periodā papildus regulāri veicamie teritorijas sakopšanas darbi ir sniega un ledus (arī lāsteku) notīrīšana no ēkas fasādes un jumta, lai nepieļautu ledus un sniega krišanu no ēkas jumta, dzegām, ūdens notekcaurulēm, lodžijām un balkoniem. Atbildība par MK noteikto normu neievērošanu noteikta “Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā” un paredz brīdinājuma vai naudas soda dzīvojamās mājas īpašniekam vai pārvaldniekam (ja minēto pārvaldīšanas darbību uzdots veikt pārvaldniekam) piemērošanu no 10 līdz 1400 eiro, bet juridiskajai personai — no 10 līdz 14 000 eiro.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa