Der zināt
Zemgales labāko uzņēmēju vidū arī Bauskas, Stelpes un Iecavas uzņēmumi

Piektdien, 25. novembrī, Rundāles pilī ieradās gandrīz divi desmiti aizejošā gada Zemgales krietnākie uzņēmēji godināšanas pasākuma "Gada uzņēmējs Zemgalē" ietvaros. Apbalvojamo vidū arī trīs Bauskas novada uzņēmēji – SIA “Drukā Bauskā” no Bauskas, SIA “Pīlādzis” no Vecumnieku apvienības pārvaldes Stelpes pagasta un AS “Balticovo” no Iecavas.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs un Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Aivars Okmanis. Viņš atminējās 2019.gadu, kad Rundāles pilī pēdējo reizi pulcējās šī apbalvojuma saņēmēji. “Kopš 2019.gada, daudz kas ir mainījies – te pulcējušies citi godināmie uzņēmēji un jau dzīvojam jaunā pašvaldību teritoriālajā sadalījumā, bet viens aspekts nav mainījies – uzņēmēji. Tie ir cilvēki, kuri nodrošina darbavietas, veido pašvaldībai ekonomisko pamatu, savukārt pašvaldība rūpējas par pievilcīgas vides veidošanu uzņēmējiem un iedzīvotājiem, lai mūsu kopējā ikdiena, pašvaldības un uzņēmēju vide attīstītos. Prieks redzēt labākos no vairākiem tūkstošiem uzņēmēju. Lai katrs uzņēmums kļūst vēl spēcīgāks, lai piepildās plāni un attīstās kā klātesošo, tā arī citi reģiona uzņēmumi. Lai dzīvo Zemgales uzņēmēji,” klātesošos uzrunāja A. Okmanis.

Titulu “Gada jaunais uzņēmējs” ar stāžu līdz pieciem gadiem ieguva SIA “Drukā Bauskā”.

Nominācijā “Gada mazais/mikro uzņēmējs” uzvaras laurus plūca Stelpes pagasta SIA “Pīlādzis”. Šajā nominācijā piedalās uzņēmumi ar gada apgrozījumu līdz 10 miljoniem eiro un ne vairāk kā 50 darbiniekiem.

Kā “Gada lielais uzņēmējs” godināts AS “Balticovo” no Iecavas. Šajā nominācijā piedalās uzņēmumi ar gada apgrozījumu virs 10 miljoniem eiro un uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 51 darbinieks.

Pils Baltajā zālē notika konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē” 2022. gada laureātu godināšana, kas ir pēdējās desmitgades viena no iecienītākajām un iedzīvotāju visaugstāk vērtētajām tradīcijām reģionā. Sarīkojumu organizē Zemgales Plānošanas reģions (ZPR), bet par nominācijai izvirzītajiem kandidātiem, šoreiz attālināti, balsoja Zemgales Attīstības padomes (ZAP) dalībnieki.

Pasākumā izskanēja arī īpaši sarūpēta kultūras programma, tradicionāli notika arī laureātu un apsveicēju kopīga fotografēšanās. Visi laureāti, pateicoties reģiona pašvaldību finansiālam atbalstam, Rundāles pilī saņēma īpaši darinātu piemiņas zīmi, Atzinības rakstu un naudas balvu 500 eiro apmērā.

Par pasākumu "Gada uzņēmējs Zemgalē". Atzinību piešķir trīs dažādās kategorijās, atbilstīgi ZAP apstiprinātajam Nolikumam, var saņemt vidējo un mazo uzņēmumu īpašnieki, kuru uzņēmums reģistrēts vai veic saimniecisko darbību konkrētās pašvaldības teritorijā. Turklāt pretendentiem nedrīkst būt nodokļu vai nodevu parādu, kā arī pārkāpumu darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Pārējo kritēriju starpā minēta uzņēmuma darbības pozitīvā ietekme uz novada vai pilsētas, kā arī reģiona ekonomisko izaugsmi un sociālo problēmu risināšanu, dzīves telpas uzlabošanu. Līdztekus tam pretendentam jāveicina videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešana, ar savu produkciju jābūt aktīvam vietējā vai ārzemju tirgus dalībniekam. Tāpat īpaši augstu tiek vērtēts radošums uzņēmumā, kā arī sabiedriskā aktivitāte. Kopš pēdējās Administratīvi teritoriālās reformas, katra no reģionā ietilpstošajām sešām pašvaldībām minētā titula piešķiršanai izvirza vienu pretendentu trīs dažādās nominācijās: Gada jaunais uzņēmējs ar stāžu līdz pieciem gadiem, Gada mazais/mikro uzņēmējs ar gada apgrozījumu līdz 10 miljoniem eiro un ne vairāk kā 50 darbiniekiem, Gada vidējais/lielais uzņēmējs ar gada apgrozījumu virs 10 miljoniem eiro un vairāk nekā 51 darbinieku.

Artūrs Dulbe,
sabiedrisko attiecību speciālists

Foto:
Laura Ārente,
Uzņēmējdarbības un mārketinga departamenta vadītāja