Der zināt

Īstenots Valsts zivju fonda atbalstītais projekts „Mūsas un Lielupes gultnes tīrīšana zivju nārsta vietu atjaunošanai Bauskas novadā”.

Projekta mērķis - veikt upes gultnes tīrīšanu no sanesumiem un aizauguma, lai atjaunotu un uzlabotu vimbu un citu zivju sugu, kā arī upes nēģu nārsta apstākļus Mūsā un Lielupes augštecē, kā arī palielinātu to resursus.

Projekta realizācija veikta, pielietojot  lieljaudas kāpurķēžu traktortehniku ar modificētu upes gultnes irdinātāju. Upes gultne iztīrīta no ūdensaugiem, dūņām, sanesumiem un nosēdumiem  Rundāles pagastā pretī apdzīvotajai vietai „Mežotne” un “Važītes” kapsētai kopā 3,0 ha platībā. Lai novērstu turpmāku Lielupes krasta eroziju un nostiprinātu upes krastu, no ūdens izceltās ūdensaugu saknes un sedimentus izvietoja un noblietēja upes krastā. Ar šo darbību nostiprināta krasta līnija un uzlabota piekļuve rekreācijas un makšķerēšanas vajadzībām.

Aizvācot lieko aizaugumu un uzirdinot upes gultni, tiks nodrošinātas biotopam raksturīgās mikrodzīvotnes un netiks kavēta straume. Pozitīva ietekme prognozējama vairākus gadus pēc gultnes tīrīšanas atkarībā no aizaugšanu veicinošajiem faktoriem, piemēram, biogēnu ieplūdes no sateces baseina un hidroloģiskā režīma. Ilgtermiņā prognozējama arī pozitīva ietekme uz īpaši aizsargājamām straujteču bezmugurkaulnieku sugām, jo uzlabosies apsaimniekoto dzīvotņu kvalitāte.

Pašvaldības līdzfinansētā aktivitāte ir meldru pļaušana Mūsas upē vairāk kā 5,5 ha  platībā ar pašvaldībai piederošo amfībiju „Truxsor”. Upes tīrīšanas darbu uzraudzībā piedalījās Bauskas mednieku un makšķernieku biedrības pārstāvis Valērijs Gabrāns un biotopu “tekoši saldūdeņi” un sugu grupu “bezmugurkaulnieki” sertificēts eksperts Dāvis Ozoliņš.

Īpašu paldies sakām Pilsrundāles vidusskolas 9.b un 10. klases skolēniem un bioloģijas skolotājai Vitai Rozēnai, kura izglītoja bērnus par norisēm dabā! Ar viņu palīdzību Lielupes krastā pie Mežotnes pilskalna tika uzlasītas un atpakaļ atlaistas desmitiem upes gliemenes, starp kurām arī vairākas īpaši aizsargājamās biezās perlamutrenes.

Pirms Lielupes gultnes tīrīšanas

Lielupes gultnes tīrīšanas laikā

Pēc Lielupes gultnes tīrīšanas

Projekta īstenošanā ieguldīts Zivju fonda finansējums 12 975,34 EUR un pašvaldības finansējums  5270,28 EUR.