Der zināt

Uzsākta Valsts zivju fonda atbalstītā projekta „Mūsas un Lielupes gultnes tīrīšana zivju nārsta vietu atjaunošanai Bauskas novadā” īstenošana. Projekta mērķis ir veikt upes gultnes tīrīšanu no sanesumiem un aizauguma, lai atjaunotu un uzlabotu vimbu un citu zivju sugu, kā arī upes nēģu nārsta apstākļus Mūsā un Lielupes augštecē, kā arī palielinātu to resursus.

Mūsa un Lielupe ir ūdeņu eitrofikācijas visvairāk skartā lielā upe Latvijā. Tā ir arī vimbu un citu saimnieciski vērtīgu zivju un upes nēģu dabiskā nārsta upe. Lielupes tecējums šajās teritorijās plūst pa dolomīta šķembām klātu gultni ar kāpēm un pārgāzēm, kas īpaši piemērotas vimbu un upes nēģu nārstam. Gan vēsturiskās liecības, gan mūsdienu novērojumi pierāda, ka šeit izvietotas šo saimnieciski vērtīgo zivju nārsta vietas. Taču pēdējos gados, lauksaimnieciskās ražošanas un komunālo notekūdeņu iespaidā, kas pa meliorācijas sistēmām un notekām ieplūst Lielupes sateces baseinā, upes gultne ir būtiski piesārņota un aizaugusi. Tas izpaužas ar nosēdumu veidošanos, pastiprinātu veģetāciju, rezultātā, nārsta vietu pasliktināšanos. Liela daļa no agrākām vimbu, upes nēģu un citu zivju nārsta vietām šajos upes posmos praktiski ir zaudēta un nārsts nenotiek vai pārmērīgo ūdens sedimentu iespaidā nav produktīvs.

Projekta realizāciju veiks, pielietojot  lieljaudas kāpurķēžu traktortehniku ar modificētu upes gultnes irdinātāju. Paredzēts tīrīt upes gultni no ūdensaugiem, dūņām, sanesumiem un nosēdumiem. Kopējais garums vismaz 750 m un laukums 3,0 ha. Lai novērstu turpmāku Lielupes krasta eroziju un nostiprinātu upes krastu, no ūdens izceltās ūdensaugu saknes un sedimentus, izvietos un noblietēs upes krastā viena līdz 2 m platumā, ievērojot nosacījumu, ka netiek paaugstināts un veidots valnis, kurš var traucēt izplatīties palu ūdeņiem. Ar šo darbību tiks nostiprināta krasta līnija un uzlabota piekļuve rekreācijas un makšķerēšanas vajadzībām.

Pirms tīrīšanas darbu uzsākšanas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR ir veicis zinātnisko novērtējumu, savukārt sertificēts eksperts apsekojis un izstrādājis esošās situācijas raksturojumu par biotopu “tekoši saldūdeņi” un sugu grupu “bezmugurkaulnieki”. Eksperts norāda, ka aizvācot lieko aizaugumu un uzirdinot upes gultni, tiks nodrošinātas biotopam raksturīgās mikrodzīvotnes un netiks kavēta straume. Pozitīva ietekme prognozējama vairākus gadus pēc gultnes tīrīšanas atkarībā no aizaugšanu veicinošajiem faktoriem, piemēram, biogēnu ieplūdes no sateces baseina un hidroloģiskā režīma. Ilgtermiņā prognozējama arī pozitīva ietekme uz īpaši aizsargājamām straujteču bezmugurkaulnieku sugām, jo uzlabosies apsaimniekoto dzīvotņu kvalitāte.

Pašvaldības līdzfinansētā aktivitāte ir meldru pļaušana Mūsas upē vairāk kā 5,5 ha  platībā ar pašvaldībai piederošo amfībiju „Truxsor”. Upes tīrīšanas darbu uzraudzībā kā eksperti piedalīsies Bauskas mednieku un makšķernieku biedrības aktīvisti vides inženierzinātņu maģistra Valērija Gabrāna vadībā.

Projekta īstenošanas gaitā tiks atjaunotas un uzlabotas dabīgās zivju nārsta vietas Lielupes augštecē, vimbu un upes nēģu nārsta upē, kopā ne mazāk kā 3,0 ha platībā, kas ar katru gadu, eitrofikācijas izraisītās aizaugšanas dēļ, ievērojami pasliktinājušās.

Projekta īstenošanas laiks līdz 2022.gada 30.septembrim, Zivju fonda finansējums 12 975,34 EUR, pašvaldības finansējums  5270,28 EUR.