Der zināt

Noiets garš un grūts ceļš līdz šim nozīmīgajam notikumam. Jaunajā ezerā ir atgriezies ūdens un visi remontdarbi ir pabeigti! Pagājušā gada maija sākumā ziņojām, ka Vecumniekos, Pludmales ielā, Vecā ezera un Jaunā ezera savienojošajā ūdens padeves caurulē konstatēts bojājums. Sakarā ar bojājumu, Jaunajā ezerā bija samazinājies ūdens līmenis.

Pēc iepirkumu komisijas atzinuma 27. oktobrī Bauskas novada pašvaldība noslēdza līgumu ar SIA “Rovlan Group” par summu 82 628,32 EUR bez PVN.

Remontdarbu laikā tika konstatēts bojājums Vecā ezera slūžu blokā. Par jauna remontaizvara izgatavošanu, uzstādīšanu un esošā darba aizvara izcelšanu, restaurāciju un uzstādīšanu tika noslēgts līgums ar SIA „Metālabūve” par līguma summu 8135,60 EUR bez PVN.

Savukārt, par Jaunā ezera gultnes tīrīšanu (pludmales zonas grunts virskārtas noņemšanu līdz 1 m dziļumam) un laipas demontāžu tika noslēgts līgums ar uzņēmumu SIA „Norfa” par līguma summu 22 627 eiro (ar PVN).

Jau vēstījām, ka Bauskas novada būvvalde veica laipas konstrukcijas un klāja vizuālo apsekošanu un fotofiksāciju, kuras laikā tika secināts, ka laipas pamatu stabiem ilgstošā laika periodā sācies drupšanas process. Lielākā daļa betona stabu bija vai nu saplaisājuši, vai sadalījušies atsevišķos gabalos. Tie vairs nespēj uzņemt slodzi no laipas platformas, tādēļ laipas nesošā metāla konstrukcija lieces ietekmē ir deformējusies un vietām detaļu savienojuma vietas vairs neturas kopā. Metāla konstrukcijai novērojami arī korozijas bojājumi. Laipa rada draudus cilvēku drošībai.

Laipa tika klasificēta kā:

  • vidi degradējoša būve;
  • cilvēku drošību apdraudoša būve;
  • būve, kurai notiek sabrukšanas process.

Ievērojot iepriekš minēto, būvvalde aicināja nekavējoties nojaukt visas bīstamās konstrukcijas, tas ir, visu laipu ar sagruvušajiem pamatiem.

Šajā laika posmā, kamēr ezers bija sauss, Vecumnieku apvienības pārvaldes darbinieki veica krastu attīrīšanu no niedrēm, kā arī atkritumu savākšanu, kur tas bija iespējams.

Gija Spula,
sabiedrisko attiecību speciāliste