Der zināt
Turpinās Mēmeles stāvkrasta pie Bauskas pils nostiprināšanas darbi

2021.gada vasaras nogalē, kad likās, ka sarežģītākie darbi nogāzē paveikti un darbu noslēgums jau durvju priekšā, atrokot rietumu gala klints pamatni, uz kuras bija paredzēts balstīt gabionu atbalsta sienu, atklājās, ka klints šajā sektorā jau ir atlūzusi un tajā izveidojusies apmēram 10 metrus gara plaisa. Lai situāciju atrisinātu, nācās darbus pārtraukt, veikt izmaiņas projektā, ierokoties dziļāk nogāzē un paaugstinot atbalsta sienu. Atbalsta siena tika izbūvēta, bet rudens lietavas paaugstināja ūdens līmeni upē, liedzot pabeigt paredzētos zemes darbus. Arī šī gada lietainā vasara nav pateicīga darbu pabeigšanai. Vien jūlija otrajā pusē ūdens līmenis Mēmelē ļauj darbus turpināt. Visā nogāzes platībā pabeigta metāla grunts enkuru un pāļu ieurbšana pamatnē. Atlicis pabeigt grunts piebēršanu un planēšanu nogāzes rietumu galā, pārsegt virsmu ar metāla sietu un izveidot zālāja segu, izmantojot kokosšķiedras paklāju.

Lai pie pils pamatiem atjaunotu nepieciešamo zemes uzbērumu, gar sienu tika ieurbti metāla pāļi, kas balsta metinātu gabionu atbalsta sieniņu. Gar sienu tiek veidots apgaismots celiņš Mēmeles ielejas un pilsdrupu apskatei. Uz celiņa varēs nokļūt no pilsdrupu pagalma caur cietokšņa pastāvēšanas laika vārtiņiem mūra sienā.

Būvdarbi tiek realizēti projekta „Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā” ietvaros, darbu veicējs - SIA ‘Vidzemes Būvnieks”.

Projekta ietveros jau pabeigti Bauskas pilsdrupu centrālā un vārtu mazā torņa, un tiempieguļošo sienu konservācijas darbi, tornī izveidotas skatu platformas pilsdrupu un Lielupes sākuma ainavas apskatei, pils būvvēstures digitāla ekspozīcija, tornī regulāri notiek senās mūzikas koncerti.

Bauskas pils kopā ar vairāk nekā 60 Latvijas kultūras un dabas objektiem, kas ar Eiropas Savienības fondu līdzekļu palīdzību piedzīvojuši vērienīgas pārvērtības, ietverta Kultūras ministrijas akcijā “Atrastā Latvija”, kurā Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti apmeklēt 40 pašvaldībās atrodamās vēsturiskās vērtības. Ceļotājiem iespējams piedalīties Latvijas iepazīšanas spēlē “Atrastā Latvija”:

Brīvdienu ceļotāji var apmeklēt jebkuru no Atrastās Latvija objektiem, pie tā uzņemt foto un publicēt to savā sociālā tīkla Instagram profilā, atzīmējot @AtrastaLatvija.
 Fotomirkļu medniekiem jāizpilda ceļu vēstnešu fotouzdevumus – atkārtot viņu publicētos attēlus objektos un ievietot to savā Instagram profilā, atzīmējot @AtrastaLatvija un vēstneša profilu.
 Savukārt Izaicinājumu meklētājiem izstrādātas uzdevumu lapas katram ceļam, kas pieejamas mājaslapā atrastalatvija.lv. Izpildot tās var sacensties par spēles galvenajām balvām: nakšņošanu un brokastīm Ungurmuižā, ieejas karti ģimenei Zinātnes centrā Vizium un izbraucienu ar plostu pa mazo Ludzas ezeru un vakariņām četrām personām.

Informāciju sagatavoja

Bauskas pils muzeja direktors: Māris Skanis