Der zināt

Piektdien, 14. oktobrī, Iecavā uz kopīgu tikšanos pulcējās Bauskas novada pašvaldības vadība un apvienību pārvalžu un pagastu nodaļu vadītāji.

Iecavas apvienības pārvaldes vadītājs Normunds Vāvers un vecākā projektu vadītāja Ineta Bramane tikšanās dalībniekus iepazīstināja ar aktuālo informāciju par Iecavas pilsētu un pagastu, statistikas datiem, īstenotajiem projektiem, objektiem un uzņēmumiem, ar kuriem lepojamies.

Audita un kapitālsabiedrību uzraudzības nodaļas vadītājs Dainis Rijkuris informēja par nepieciešamību apvienību pārvaldēm sagatavot sniegto pakalpojumu sarakstu audita veikšanai, kuru organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Iegūtā informācija tiks izmantota, lai izvērtētu administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.

SIA EKODOMA projektu vadītāja Marika Rošā sniedza praktiskus ieteikumus, kā pašvaldība var efektīvāk un taupīgāk izmantot energoresursus. Pirmais solis, lai sāktu taupīt, ir esošās situācijas izvērtēšana. Uzņēmuma SIA EKODOMA tīmekļvietnē ir pieejams rīks, kas ļauj detalizēti uzskaitīt un izvērtēt, cik daudz un kur tiek tērēta elektroenerģija. Šo ēkas apsekojuma darba lapu sagatavi (www.ekodoma.lv/lv/riki/ekas-apsekojuma-darba-lapa) var izmantot jebkurš, arī privātpersonas. Kad apzināta esošā situācija, var ķerties klāt energoefektivitātes pasākumiem. Tā ir gan tehnoloģiju nomaiņa (inženierkomunikāciju tehnoloģisko sistēmu uzlabošana, apgaismojuma ierīču nomaiņa, biroja un sadzīves tehnikas maiņa), gan paradumu maiņa. LED apgaismes ķermeņi, kustību sensori, ūdens boileri ar laika relejiem, sakārtotas ventilācijas sistēmas un pareiza vēdināšana ir veidi, kā samazināt energoresursu patēriņu. Arī gaisa temperatūras samazināšana vien par dažiem grādiem brīvdienās un svētku dienās izglītības iestādēs dos diezgan jūtamu ietaupījumu.

Sociālā dienesta vadītāja Dina Romanovska skaidroja, kādu palīdzību iedzīvotāji var saņemt krīzes gadījumā. Pašvaldībai ir četri dzīvokļi, kuros līdz gadam var izmitināt krīzes situācijā nonākušus cilvēkus. Ugunsgrēka gadījumā dienests sadarbojas arī ar labdarības fondu „Pēc ugunsgrēka”, kas cietušajiem var sniegt ātru atbalstu. Diemžēl Sociālā dienesta rīcībā nav burvju nūjiņas, lai piespiestu klientu saņemt palīdzību, ja viņš to nevēlas, lai gan bieži vien šādās situācijās dienests saņem pārmetumus, ka neko nedara. Taču jāsaprot, ka Sociālais dienests nav represējoša, bet atbalstoša institūcija. Kopīgi tika pārrunātas arī situācijas, kad sabiedrības drošību ar savu rīcību apdraud neadekvāti cilvēki. Diemžēl pašlaik risinājuma nav, jo arī nevienai valsts institūcijai nav tiesību šādu rīcībspējīgu personu nošķirt no sabiedrības.

Saimniecisko darījumu nodaļas vadītāja Ginta Krikščūne detalizēti skaidroja, kādas nianses jāievēro pašvaldības iestādēm, lai kvalitatīvi sagatavotu iepirkumus. Savukārt Ekonomikas un finanšu departamenta vadītāja Indra Latviete informēja par pašvaldības esošā un nākamā gada budžeta aktualitātēm. Tikšanās dalībnieki arī diskutēja un dalījās pieredzē par valsts atbalsta administrēšanu siltumenerģijas izmaksu segšanai.

Pašvaldība ik mēnesi rīko apvienību pārvalžu un pagastu nodaļu vadītāju tikšanos, lai sekmētu labu pārvaldību, savstarpēju informācijas apmaiņu un diskusijas par aktuāliem jautājumiem.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa