ERAF projekta “Unikālu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas vērtību izmantošana zaļā izzinošā tūrisma attīstībā” LLI-483, GEOTOUR ietvaros, 2023.gada 16.martā tika noslēgts līgums ar SIA “Aspired”, kura ietvaros tiks izveidota interaktīva un izglītojoša ekspozīcija “Karsta kriteņu veidošanās” Skaistkalnes Magazīnas klētī, lai izceltu Skaistkalnes unikalitāti un izglītotu par ģeoloģiskiem un ģeomorfoloģiskiem procesiem šajā pusē.

Ekspozīcijas mērķis ir ar multimediju risinājumiem parādīt, kas ir Skaistkalnes karsta kritenes, kā tās rodas, kas notiek zem zemes un virszemē, kā arī gluži vienkārši pārsteigt apmeklētājus. Ekspozīcija būs apskatāma no 2023.gada jūlija.

Ekspozīcijas apmeklējumu varēs papildināt ar pastaigu pa meža takām un apskatīt Skaistkalnes karsta kritenes dabā, kuras atrodas apmēram 4 km no ekspozīcijas Skaistkalnes magazīnā klētī. Karsta kritenes ir Latvijā izteiktākā ģeoloģiskā procesa rezultāts. Tās veidojas, pateicoties zemes dzīlēs esošajiem ģipšakmens un citiem ūdenī šķīstošajiem iežu slāņiem. Mēmeles un Iecavas upju pazemes straumju rezultātā tie tiek izskaloti, veidojot pazemē tukšumus un tad seko iebrukums, kā rezultātā izveidojas karsta kritene. Pie karsta kriteņu ezeriņa - Mežezera ir ierīkota neliela atpūtas vieta un ugunskura vieta, kur var atpūsties pēc pastaigas.

Līdz šim projektā tika organizēti vairāki pārgājieni. Lai pārgājienus padarītu interesantākus un iesaistītu pārgājiena dalībniekus izzinošajā karsta kriteņu procesā, tika izveidotas 5 puzles, kur katrā attēloti pieci dažādi kriteņu veidi šķērsgriezumā, saliekamais galds, kas izmantojams uzdevumu veikšanai skatu laukumā pie Mežezera, ģipša materiāli ģipša darbnīcu organizēšanai un apmetnis gidam.

Vadošais partneris:
Zemgales Plānošanas reģions (LV), www.zemgale.lv

Projekta partneri:
Aizkraukles novada pašvaldība (LV), www.aizkraukle.lv
Bauskas novada pašvaldība (LV), www.bauska.lv
Žagares Reģionālā parka direkcija (LT), zagaresrp.am.lt
Biržu Reģionālā parka direkcija (LT), www.birzuparkas.lt

Vairāk par projektu.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Bauskas novada pašvaldība, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Rakstu sagatavoja:

Līga Čakāne,
projekta vadītāja