Der zināt
Sāks Viļa Plūdoņa muzeja dzīvojamās mājas restaurāciju

Šonedēļ tiks uzsākti restaurācijas darbi dzejnieka Viļa Plūdoņa memoriālā muzeja „Lejenieki” dzīvojamajā mājā, informē Bauskas novada administrācijas Attīstības un plānošanas nodaļa. Plānots, ka apmeklētājiem atjaunotais muzejs durvis vērs nākamā gada vasarā.

Restaurācijas darbus Bauskas novada dome iepirkuma rezultātā ir uzticējusi veikt uzņēmuma SIA “WARSS +”. Kopējās plānotās būvdarbu izmaksas sastāda 471 856,15 EUR (ar PVN). No tiem  320 935,85 EUR ir projekta īstenošanai piešķirtais valsts budžeta finansējums.

Dzīvojamās mājas tehniskais un vizuālais stāvoklis šobrīd uzskatāms par neatbilstošu kultūras pieminekļa statusam, daudzi ēkas būvelementi un detaļas (piemēram, logi, durvis, apkures ietaises u.c.) būvēti,  nerespektējot ne mājās oriģinālos paraugus, ne V. Plūdoņa dzīves laika prototipus. Telpu apdare neatbilst dzejnieka dzīves laika situācijai, kā arī mājas veranda ir kritiskā stāvoklī.

Muzeja kompleksa dzīvojamā ēkā, pēc tās restaurācijas, paredzēts iekārtot jaunu ekspozīciju, kura vēstīs par dzejnieka mūžu un saikni ar dzimtajām mājām. Tajā būs iekļauti dzejniekam piederējušie priekšmeti, plaša informācija par V. Plūdoņa dzīves gājumu, viņa ģimeni, literāro un sabiedrisko darbību. “Lejenieku” astoņās istabās tiks izvietoti 1920. - 1930. gadu interjera priekšmeti, atbilstoši laikam, kad V. Plūdonis tur dzīvoja.

Dzejnieka Viļa Plūdoņa memoriālā muzeja „Lejenieki” ansamblis sastāv no dzīvojamās mājas un vairākām saimniecības būvēm, kas kopā veido tipisku Zemgales viensētas kompleksu. Tas ir valsts nozīmes kultūras vēstures piemineklis ar lielu kultūrvēsturisko un sabiedrisko vērtību un ir publiski pieejams. Muzeja galvenais uzdevums ir vēstīt par dzejnieka V. Plūdoņa dzīvi un daiļradi.

Foto autors: Zemgales Plānošanas reģions