Der zināt

Rundāles apvienības pārvaldes teritorijā septembra beigās un oktobra sākumā pirms nākamā gada budžeta projekta veidošanas tika organizētas tikšanās ar Saulaines, Svitenes, Bērsteles, Viesturu un Pilsrundāles iedzīvotājiem. Tikšanās reizēs piedalījās gan apvienības pārvaldes vadītājs Aigars Sietiņš un Komunālo pakalpojumu dienesta vadītājs Ivars Čerļenoks, Svitenes pagasta nodaļas vadītājs Jānis Liepa un Viesturu pagasta nodaļas vadītājs Vitālijs Bļinkovs, gan arī Bauskas novada pašvaldības vadības pārstāvji: izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka un domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks.

Iedzīvotājus aicināja izteikt savas domas par līdzšinējo pašvaldības darbu, kā arī nepieciešamību veikt uzlabojumus. Pašvaldības pārstāvji uzklausīja iedzīvotāju ierosinājumus dažādu vietējo problēmjautājumu risināšanai, piemēram, par autobusa pieturas pārcelšanu tuvāk daudzdzīvokļu mājām Bērstelē, lai atvieglotu senioriem ceļu no autobusa līdz mājām. Iedzīvotāji izteica vēlmi ierīkot tirdzniecības vietas pie daudzdzīvokļu mājām, kas ļautu ērtāk organizēt vietējos tirdziņus. Jaunās māmiņas aktualizēja nepieciešamību atjaunot esošos rotaļu laukumus un papildināt tos ar jaunām iekārtām.

Apsaimniekošanas problēma

Tiekoties ar iedzīvotājiem Viesturos un Bērstelē, iedzīvotāji akcentēja samilzušās problēmas ar daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku apsaimniekošanu. Šajos ciemos dzīvokļi ir privātīpašums, taču iedzīvotāji nav organizējuši kopsapulces ēkas pārvaldnieka izvēlei. Šāda situācija ilgtermiņā radījusi būtiskas sekas: ēkām ir problēmas ar jumta segumu, notekcaurulēm, kanalizācijas vadiem. Pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka šobrīd tiek izstrādāti saistošie noteikumi ”Par Bauskas novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai”, taču ar nosacījumu, ka atbalstu var saņemt tikai tad, ja ēkai ir pārvaldnieks.

Pašvaldības izpilddirektora vietnieks atgādināja, ka dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums nosaka - dzīvokļa īpašnieku pienākums ir nodrošināt dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, kas ietver arī ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšanu un darījumu slēgšanu. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai (dzīvokļu īpašniekiem) jāizlemj par apsaimniekošanas formu, proti, par dzīvojamās mājas apsaimniekotāju, kas visbiežāk ir pašvaldības vai privāta sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), dzīvokļu īpašnieku biedrība (DzĪB) vai dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība (DzĪKS).

Energotaupīšanas režīms apgaismojumam

Pašvaldības pārstāvji informēja par pasākumiem energoresursu taupīšanai.  Plānots, ka visā novadā ielu apgaismojums degs līdz plkst. 23.00, bet pēc tam līdz plkst. 5.00 - tikai katra trešā apgaismes lampa. No 1. oktobra līdz 1. novembrim būs pārejas periods, kad apgaismojums tiks pielāgots katrai vietai individuāli, pārliecinoties, vai visi būtiskākie objekti ir apgaismoti.

Diskutē par Viesturu kultūras centra telpu izmantošanu

Iedzīvotāju sanāksmē Viesturos piedalījās gan kultūras centra vadītājs Kristaps Zēbergs, gan arī jauniešu nevalstiskās organizācijas “Mums pieder pasaule” vadītāja Vita Reinfelde. Jauniešu organizācija Viesturu kultūras centrā pēdējā mēneša laikā ir uzsākusi aktivitāšu ciklu jauniešiem un bērniem. Kopā ar iedzīvotājiem tika diskutēts par nepieciešamajiem telpu uzlabošanas darbiem. Pašvaldības pārstāvji aicināja iedzīvotājus padomāt par nepieciešamajiem labiekārtojuma elementiem Viesturu kultūras centra teritorijā.

Ciema iedzīvotāji ar bažām vērsa pašvaldības pārstāvju uzmanību graustu jautājumam. Viesturu ciema centrā atrodas divas pamestas jaunbūves: daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka un ēdnīcas ēka, kur daļa īpašuma pieder pašvaldībai, daļa - mirušai personai. Iedzīvotāji aicināja pašvaldību rast risinājumu, jo šādi grausti ir bīstami, īpaši bērniem. Viesturu pagasta nodaļas vadītājs Vitālijs Bļinkovs apņēmās noskaidrot situāciju un rast risinājumu.

Pilsrundālē pārrunā pašvaldības aktualitātes

Pilsrundālē domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks iedzīvotājus informēja par pēdējā gada pārmaiņu procesu vadību pašvaldībā, lielākajiem projektiem. Viņš akcentēja jau paveikto vienlīdzīgas pieejas veidošanā visām pašvaldības teritorijām, kas ir sarežģīts un izaicinājumiem pilns process, jo risinājumi dažādiem jautājumiem, situācijām pirms reformas tagad apvienotajās novada teritorijās ir būtiski atšķīrušies. Vajadzību visā novada teritorijā ir daudz, tās prasa lielu finansējumu, tomēr gan deputāti, gan pašvaldības darbinieki iegulda lielu darbu, lai šīs visas vajadzības paturētu redzeslokā un rastu optimālo risinājumu to sakārtošanai.

Tika pārrunāti jautājumi par energotaupības pasākumiem, ierosinājumi pašvaldības policijas darba plānošanai.

Iedzīvotāji no Vecrundāles aktualizēja kailgliemežu apkarošanas problēmu, kā arī tika pārrunāti jautājumi par ceļu atputekļošanas pasākumiem. Iedzīvotāji lūdza risināt jautājumu par dzeramā ūdens kvalitāti. Komunālo pakalpojumu dienesta vadītājs Ivars Čerļenoks apņēmās risināt šo jautājumu, uzstādot atdzelžošanas filtru.

Energoefektivitātes projektu ieviešanai nepieciešama pašvaldības palīdzība

Iedzīvotāji jautāja par pašvaldības turpmākajiem plāniem iesaistīties energoefektivitātes projektu īstenošanā, norādot, ka iedzīvotāju biedrībām šis process sadarbībā ar finanšu institūciju ALTUM, kas sniedz valsts atbalstu šo projektu īstenošanai, ir ārkārtīgi sarežģīts. Procesa virzīšanai ir nepieciešamas specifiskas zināšanas gan juridiskajos un dokumentu noformēšanas jautājumos, gan būvniecībā. Tika pārrunāta pieredze šo projektu ieviešanā pārējā pašvaldības teritorijā. Pašvaldības pārstāvji atzina, ka šo projektu ieviešanai būs jāmeklē veiksmīgākais modelis, lai atslogotu biedrību darbu, bet nepalielinātu projekta ieviešanas izmaksas.

Lai gan kopumā iedzīvotāju atsaucība, ierodoties uz pirmajām šāda veida sapulcēm ar domes vadību, nebija pārāk liela, tomēr jāatzīmē, ka šis ir būtisks solis, lai paplašinātu iedzīvotāju iespējas iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā un budžeta veidošanā. Pašvaldības vadība un atbildīgo dienestu pārstāvji izsaka pateicību iedzīvotājiem par veltīto laiku un ierosinājumiem dzīves vides uzlabošanai mūsu novadā.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa