Der zināt
Pašvaldības policijas ziņojums par trokšņošanu

Ņemot vērā, ka pašvaldības policijā ir palielinājies sūdzību skaits par trokšņošanu, pašvaldības policija vēlas informēt iedzīvotājus kad un kāda atbildība ir paredzēta par trokšņošanu.

Jāsāk ar to, ka ļoti daudz iedzīvotāji kļūdaini domā, ka trokšņot nedrīkst no plkst. 23:00 līdz 08:00, tomēr tā nav. Uz šo brīdi, nav neviena normatīvā akta, kas tiešā veidā regulētu trokšņošanu, jo tā tiešā veidā nav aizliegta. Tomēr tas nenozīmē, ka pastāv visatļautība un personu nevar saukt pie administratīvās atbildības par regulāru trokšņošanu.

Saskaņā ar Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 11.pantu pirmo daļu ir paredzēta administratīvā atbildība par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personas mieru, iestādes, komersanta vai citas institūcijas darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms). Tas nozīmē, ka saņemot izsaukumu par trokšņošanu, pašvaldības policija  katru šāda veida situāciju vērtē individuāli, jo ir jāsaprot vai trokšņotājs traucējot kaimiņu mieru, pārkāpj vispārpieņemtās uzvedības normas, proti tīši trokšņo, kas var izpausties, piemēram, kā skaļas mūzikas atskaņošana, bļaustīšanās, bungu spēlēšana, savukārt dienas laikā veiktais mājas remonts, noteikti, netiks uzskatīts par tīšu miera traucēšanu.

Tāpēc, visbiežāk, pirmajā izsaukumā ar trokšņotāju tikai tiks veiktas pārrunas, bet ja trokšņošana turpināsies un tiks saņemts atkārtots izsaukums, tad jau būs pamats piemērot sodu.

Tomēr, ja kaimiņi trokšņo regulāri, pirms vērsties pašvaldības policijā, iespēju robežās, jācenšas izrunāt esošo situāciju ar pašiem trokšņotājiem, jo iespējams, viņi nemaz neapzinās, ka viņu radītās skaņas kādam var traucēt. Un izrunājot situāciju, to izdodas atrisināt, neiesaistot policiju.

Vienlaikus, pašvaldības policija informē, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personas mieru, iestādes, komersanta vai citas institūcijas darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms) ir paredzēts naudas sods no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Sagatavoja:

Bauskas novada pašvaldības policija