Der zināt

11. oktobrī Jaunsaules bibliotēkā aizvadīta tikšanās ar iedzīvotājiem, kur interesentiem bija iespēja izjautāt Bauskas novada domes izpilddirektoru Ivaru Romānovu, izpilddirektora vietnieku Jāni Kalinku un Bauskas apvienības pārvaldes Bauskas pilsētas nodaļas vadītāju Jāni Feldmani. Piedalījās arī Vecsaules pagasta nodaļas vadītāja Līga Vasiļauska un ēku un apsaimniekojamās teritorijas pārzine Sandra Siliņa-Aleksejeva.

I. Romānovs uzsāka diskusiju ar aicinājumu iedzīvotājiem padomāt par sadarbību ar pašvaldību,  piedaloties dažādās iniciatīvās, kur iedzīvotāji ar pašvaldības finansējumu var realizēt savas idejas. Viena no šīm iniciatīvām ir projektu konkurss “Iedzīvotāji veido savu vidi”.

Kā vienu no pirmajām problēmām iedzīvotāji saskata kultūras dzīvi Jaunsaules ciemā. Visi pasākumi un kultūras dzīve norisinās bibliotēkas telpās, jo bijušais kultūras nams ir atsavināts, un pašreizējie īpašnieki ir visu atstājuši, kā ir. Jaunsaules bibliotekāre Inese Paviļone norādīja, ka bibliotēkas telpas vienmēr ir atvērtas kultūras pasākumiem, jo atsaucība no iedzīvotāju puses ir liela. I. Paviļone arī izteica vēlmi pēc kāpņu atjaunošanas pie ārdurvīm, lai iedzīvotājiem būtu ērtāk piekļūt bibliotēkai. Pašvaldības vadība ņēma vērā prasību, un pēc tikšanās reizes kārtīgāk apskatīja šīs trepes un sprieda par iespējam tās uzlabot. Jaunsaules iedzīvotāji slavēja I. Paviļones darbu un nosauca viņu par labāko bibliotekāri, jo viņa pret iedzīvotājiem ir ļoti atsaucīga un vienmēr palīdz dažādos jautājumos.

Jaunsaules iedzīvotāja interesējās, vai ir iespējams, ka basketbolisti spēlē un trenējas skolas sporta zālē. Šis jautājums ir radies, jo ir jaunieši, kuri jautā pēc šīs sporta zāles, jo šī ir vienīga sporta zāle šajā Bauskas novada daļā. L. Vasiļauska apstiprināja, ka, protams, ir šī iespēja, ir tikai nepieciešami šie te spēlētāji. J. Kalinka norādīja, ka pašvaldības vadība Jaunsaules skolu saredz kā vietu, kur daudzas sporta nometnes var notikt gan vasarā, gan ziemā.

Tika pārrunāti arī apkures sezonas atbalsti iedzīvotājiem. L. Vasiļauska ieteica kārtīgi pārskatīt šos aizpildītos pieteikumus, lai visa informācija būtu akurāti un precīzi uzrakstīta, kā, piemēram, īpašuma tiesības, konta numuri un kontaktinformācija, lai nebūtu atteikumi. Pašvaldības vadība arī informēja, ka visu laiku ir jauni grozījumi, kuri skar šos te pieteikumus, tāpēc ir nepaciešams kārtīgi sekot aktuālajai informācijai.

Tika skarts arī Latvijas valsts pārvaldes efektīvuma jautājums. Iedzīvotājs norādīja, ka pēc visiem aprēķiniem Latvijas valsts pārvalde ir trešā neefektīvākā Eiropas Savienībā, tāpēc viņu interesēja, kas ir darīts, lai sasniegtu vidus līmeni. “Mēs esam atvasināta publiskās valsts pārvaldes iestāde – pašvaldība. Pēc administratīvās teritoriālās reformas, faktiski liekot pavisam jaunu pašvaldību kopā, mēs esam vadījušies pēc tā principa, ka štati netika palielināti. Tā ir tikai viena daļa no efektivitātes veicināšanas,” sacīja I. Romānovs, piebilstot, ka IT risinājumi varētu efeketivizēt valsts pārvaldes darbību. Izpilddirektors šobrīd saredz, ka administrācijās, apvienību pārvalžu štatu nodrošinājums var sākt izsīkt, jo funkcijas, kuras valsts pārvalde deleģē uz pašvaldībām, katru gadu pieaug. J. Feldmanis piebilda, ka pašvaldība ļoti nāk pretī visiem sava novada uzņēmējdarbības veicējiem. Ir dažādas instances, piemēram, Lauku atbalsta dienests, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, kur lauksaimnieki var vērsties pēc palīdzības un konsultācijām sev interesējošos jautājumos.

Pašvaldības vadība interesējās, vai iedzīvotājus apmierina pašvaldības policijas darbs, un vai iedzīvotāji jūtas droši. Iedzīvotāji atzina, ka jūtas droši, bet atzīmēja, ka Jaunsaules ciems ir viņu miera osta, un nekas slikts Jaunsaulē nenotiek. Bet iedzīvotāji uztraucas par Rīkana strautu, jo ir bail, ka strauts neizturēs nākošo pavasari, jo ir nepieciešama lielāka truba, jo pašreizējā truba, kura ir par mazu, pavasara ūdeņus var neizturēt. Pašvaldības vadība ņēma vērā šo informāciju, un vērsīs šai problēmai lielāku uzmanību.

Iedzīvotājiem ir aktuāls kapu jautājums, jo, ja vēlas kādu glabāt Jaunsaules kapos, tad nezin pie kā vērsties, jo nav izteikta saimnieka. L. Vasiļauska uzsvēra, ka tie draudzes kapi, un attiecīgi šie kapi ir draudzes atbildība. J. Kalinka norādīja, ka Vecsaules pagastā ir daudz draudžu kapi, bet, runājot par pašvaldības kapiem, uzsvēra, ka vel nesen tika apstiprināti un koriģēti jaunie kapu apsaimniekošanas saistošie noteikumi, kur ir norādīts pie kā griezties kādos kapos par apbedīšanas jautājumu.

Tikšanās ar iedzīvotājiem tika noslēgta ar Bauskas novadam vienu no aktuālākajiem tematiem – Bauskas un Iecavas apvedceļš. J. Feldmanis uzsvēra, ka pēdējā aktuālā informācija ir tāda, ka ir sagatavots Tehniski ekonomiskais pamatojums, kurš tika iesniegts apstiprināšanai Latvijas Valsts ceļos un arī saskaņots, tālāk nodots Satiksmes ministrijai, lai tālāk arī virzītu jau uz valdību saskaņošanai. Šis apvedceļš kā privātās publiskās partnerības projekts tiks virzīts, kā tiks noslēgta Ķekavas apvedceļa būvniecība.

Nobeigumā J. Kalinka aicināja turpināt sūtīt priekšlikumus un jautājumus uz e-pastu (janis.kalinka@bauska.lv), kuri ir aktuāli iedzīvotājiem, jo tie arī tiks ņemti vērā.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa