Der zināt

No 1. oktobra Bauskas novada pašvaldībā sāks pieņemt iesniegumus par atbalstu energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto malku, granulas vai briketes, bet no 1. novembra - mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto elektroenerģiju.

Iesniegumus klātienē no 3. oktobra pieņems visos Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros un pagastu nodaļās, kā arī no 1. oktobra elektroniski portālā www.epakalpojumi.lv.

Jau vēstīts, ka 13. augustā stājās spēkā Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma grozījumi. Dokumentā noteikts, ka valsts mājsaimniecībām segs daļu no izdevumiem, kas strauji pieaug energoresursu sadārdzinājuma dēļ. Atbalsts tiks piešķirts centralizēti, samazinot rēķinus par gāzi apkurei un siltumapgādi, kā arī piešķirot valsts pabalstus dažādu pensiju saņēmējiem, savukārt kompensācija par iegādāto malku, granulām un briketēm, kā arī apkurei izmantoto elektroenerģiju būs jāpieprasa savā pašvaldībā, iesniedzot izdevumus apliecinošus dokumentus.

Kompensācija par granulām un briketēm

Ja apkurei izmanto granulas vai briketes, kompensācija paredzēta:

  • ja izmaksas pārsniedz 300 eiro/tonnā, kompensē izmaksu pieaugumu 50% apmērā, bet ne vairāk kā 100 eiro/tonnā;
  • atbalsta slieksnis vienam mājoklim – 10 tonnu.

Piemēram, ja iegādātas granulas/briketes par 400 eiro tonnā, tad kompensē 50 eiro par katru iegādāto tonnu (kopumā ne vairāk par 10 tonnām). Šajā gadījumā maksimālais atbalsts varētu būt 500 eiro (50 eiro x 10).

Ja briketes vai granulas maksā 500 eiro, pārsniegums virs 300 eiro ir 200 eiro, no kuriem valsts kompensēs 100 eiro. Maksimālais apjoms atbalstam ir 10 tonnas mājsaimniecībai. Tas nozīmē, ka maksimālais atbalsts varētu būt 1000 eiro (100 eiro x 10).

Kompensācija paredzēta, ja granulas, briketes iegādātas no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Iesniegums un maksājumu dokumenti pašvaldībā jāiesniedz no 1. oktobra.

Kompensācija par malku

Tiem, kas apkurei izmanto malku, daļu izdevumu atlīdzinās divējādi, proti, ņemot vērā, vai malkas pārdevējs ir iedevis čeku vai strādā bez čekiem.

Ja ir čeks

Ja izmaksas pārsniedz 40 eiro/berkubikmetrā, kompensē 50% no izmaksām virs šīs cenas, bet ne vairāk kā 15 eiro/berkubikmetrā.

Vienai mājsaimniecībai paredzētais maksimālais patēriņa apjoms - 35 berkubikmetri.

Piemēram, ja malka pirkta par 70 eiro berkubikmetrā, tad sadārdzinājums (pieaugums) ir 30 eiro, no kuriem valsts kompensēs 15 eiro. Tā kā maksimālais apjoms, kam piešķirams atbalsts, ir 35 berkubikmetri, maksimālais atbalsts šādai mājsaimniecībai būs 525 eiro.

Atbalsts attiecas uz malkas iegādi no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Iesniegumi jāiesniedz pašvaldībā no 1. oktobra.

Ja nav čeka

Ja malka iegādāta līdz 2022. gada 31. augustam (tam nepieciešams tikai pašapliecinājums), ir tiesības saņemt valsts atbalstu 60 eiro apmērā.

Šajā gadījumā pašvaldībā iesniegumi jāiesniedz no šī gada 1. oktobra līdz 30. novembrim.

Ja iesniedz iesniegumu par malkas iegādi gan ar maksājuma dokumentiem, gan bez tiem, atbalsta apjomu aprēķina kā starpību starp 60 eiro un atbilstoši maksājumu apliecinošajiem dokumentiem aprēķinātajam atbalstam. Tātad tiek ņemta vērā iepriekš izmaksātā 60 eiro atbalsta summa.

Kompensācija par elektroenerģiju mājokļa apkurei

Par periodu no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim:

  • atbalsts mājsaimniecībām, kuru patēriņš mēnesī pārsniedz 500 kWh un elektroenerģijas cena ir virs 0,160 eiro/kWh;
  • atbalsts būs patēriņam, kas pārsniedz 500 kWh, vienlaikus nepārsniedzot 2000 kWh;
  • valsts kompensēs 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro/kWh, taču kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,100 eiro/kWh.

Tiek atbalstīts patēriņa maksimums 1500 kWh mēnesī.

Iesniegumi pašvaldībā jāiesniedz no 1. novembra (jāiesniedz rēķins par oktobri) līdz 2023. gada 31. maijam (tiek iesniegti rēķini par aprīli).

Kādi dokumenti jāpievieno iesniegumam

Mājokļa īpašuma vai lietošanas tiesības apliecinošs dokuments, ja attiecīgā informācija nav citas institūcijas rīcībā.
Maksājumu apliecinoši dokumenti par koksnes granulu, koksnes brikešu vai malkas iegādi vienam mājoklim.
Pašapliecinājums par malkas iegādi, ja vēlas saņemt 60 eiro atbalstu, bet nav čeka par malkas pirkumu.

Plašāku informāciju par valsts atbalstu 2022./2023.gada apkures sezonā, skatīt.

Publikācijā izmantoti lvportals.lv un Labklājības ministrijas materiāli.