Pašvaldība
Notikusi pašvaldības pārstāvju un iedzīvotāju tikšanās Ceraukstē

Ceturtdienas, 13. oktobra, vakarā Ceraukstes un Mūsas ciema iedzīvotāji bija sanākuši Ceraukstes tautas namā, kur tikās ar Bauskas novada pašvaldības pārstāvjiem – domes priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Mačeku, izpilddirektora vietnieku Jāni Kalinku un Ceraukstes pagasta nodaļas vadītāju Uģi Volosovski.
 

Ievadā Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks klātesošajiem pastāstīja par aktualitātēm energoefektivitātes jautājumos, nesen apstiprinātajām un topošajām izmaiņām pašvaldības normatīvajos aktos un Rail Baltica projekta virzību, jo tas skars arī šīs puses iedzīvotājus.




Sanākušie bija vienisprātis par to, ka lielākā Ceraukstes un Mūsas ciema iedzīvotāju problēma ir gājēju drošība uz autoceļa A7. «Ciems ir vienā ceļa pusē, bibliotēka un tautas nams – otrā. Skolēniem jādodas uz pasākumu, bet droši to izdarīt nav iespējams, jo netiek pāri ceļam. Autovadītāji brauc ātri, gājējus vērā neņem, un tas rada ļoti bīstamas situācijas,» satraukta par vietējo iedzīvotāju drošību, apgrūtināto pakalpojumu pieejamību un pasākumu zemo apmeklētību ir Ceraukstes bibliotēkas vadītāja Rasma Strautmale.


Citi piebilda, ka vērtīgi būtu uz autoceļa A7 ierīkot regulējamu gājēju pāreju; noderīgs būtu arī ielu apgaismojums autobusa pieturā, lai dienas tumšajā laikā autovadītāji vismaz nedaudz labāk pamanītu gājējus, un fotoradars, kurš piespiestu steidzīgākos šoferus piebremzēt un ievērot maksimālo atļauto braukšanas ātrumu. Pašvaldības pārstāvji atzina, ka problēma ir nopietna, par šo ceļa posmu ar VSIA «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) sarunas ir notikušas, ierosinājumi izteikti, taču izmaiņu līdz šim brīdim nav.


Turpinot sarunas par drošību uz ceļa, Mūsas ciema iedzīvotāji lūdza, vai nevarētu veikt izmaiņas starppilsētu autobusu kursēšanas maršrutā, paredzot, ka tie izbrauc cauri Mūsas ciemam, nevis apstājas tikai pieturā, kas ir autoceļa A7 malā. Tādējādi bērni, kas brauc no skolas, varētu drošāk nokļūt mājās. Uzklausot šīs problēmas, pašvaldības pārstāvji ir apņēmīgi atkārtoti sazināties ar LVC un lūgt meklēt risinājumu gājēju drošības uzlabošanai. Savukārt par izmaiņām autobusu kursēšanas maršrutā sarunas jāvirza Autotransporta direkcijā.


Ceraukstē dzīvojošā trīs bērnu mamma tikšanās laikā aktualizēja vēl kādu problēmu – bērniem un jauniešiem ciematā nav, kur pavadīt brīvo laiku. Tur nav ne rotaļu, ne sporta laukuma, nav pat zaļās zonas ar soliņiem, kur cilvēkiem sanākt kopā un atpūsties.


Šeit A.Mačeks atzīmēja, ka svarīga ir vietējo iedzīvotāju iesaiste teritorijas labiekārtošanā un piederības sajūtas veidošanā. Pašvaldība katru gadu novadniekiem piešķir līdzfinansējumu projektu konkursa «Iedzīvotāji veido savu vidi» ietvaros. Cilvēki paši uzstāda soliņus un atkritumu urnas, veido rotaļu laukumus.


Cita iedzīvotāja bilda, ka ideja ir laba, bet daudzus cilvēkus biedē sarežģītais konkursa nolikums un nemotivējošā projektu vērtēšanas sistēma. A.Mačeks oponēja, ka šogad ir apstiprināts jauns nolikums. Ja tas joprojām šķiet par sarežģītu, tad ir jāsazinās ar pašvaldības darbiniekiem un par šo jārunā. «Aktīvo iedzīvotāju viedoklis mums ir svarīgs un nepieciešams. Mēs esam ieinteresēti, lai cilvēki iesaistītos vietējās vides labiekārtošanā un dzīves apstākļu uzlabošanā. Ja ir neskaidrības vai nepieciešams speciālistu atbalsts, ir jāraksta, jāzvana vai jānāk uz konsultāciju klātienē. Tikai tā var pēc iespējas ātri problēmu atrisināt un kompromisu atrast,» tā priekšsēdētāja vietnieks.


Kāda kundze ieminējās, ka jauki būtu, ja no Bauskas līdz Ceraukstei būtu veloceliņš. A.Mačeks pastāstīja, ka ir apstiprināta valsts mikromobilitātes infrastruktūras (gājējiem un velosipēdistiem paredzēta, no autotransporta nodalīta) attīstības stratēģija, kas paredz pilsētu un piepilsētu savstarpējo savienojamību. Tādējādi laika gaitā valstī tiks attīstīts veloceliņu tīkls, kas skars arī Bauskas novada teritoriju.


Tikšanās dalībnieki uzskaitīja vēl vairākas mazākas problēmas (sniega tīrīšana ziemā, bedres uz ielām, nepieciešamība pēc ātrumvaļņiem), kuras pašvaldības pārstāvji pieņēma zināšanai un izskatīšanai.


Atgādinām, ka tikšanās ar iedzīvotājiem tiek organizētas pirms nākamā gada budžeta projekta veidošanas visā Bauskas novadā, lai dialoga veidā izrunātu iedzīvotājiem interesējošus jautājumus. Šādas tikšanās turpinās vēl līdz novembrim, sarakstu ar norises vietām un laikiem atradīsiet: ŠEIT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa