Der zināt
Mūsā un Mēmelē ūdens tīrs

Bauskas upēs – Mūsā un Mēmelē, aizvadītajā nedēļā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR” paņēma ūdens paraugus, lai veiktu ūdens kvalitātes testu.

Saņemtie testa rezultāti apliecina, ka ūdens kvalitāte ir laba un peldēties ir atļauts.

Veicot operatīvo novērtējumu, tiek vērtēti mikrobioloģisko rādītāju robežlielumu pārsniegumi katrā individuālajā ūdens paraugā, lai pieņemtu lēmumu par peldēšanās aizliegšanu vai neieteikšanu peldēties. Peldvietas ūdens kvalitātes operatīva novērtēšana pamatojas uz eksperta slēdzienu par mikrobioloģiskā piesārņojuma lielumu un raksturu:

  • peldēties nav ieteicams, ja E.coli skaits ir lielāks par 1000, bet nepārsniedz 3000 mikroorganismu šūnas 100 ml ūdens un/vai zarnu enterokoku skaits pārsniedz 300, bet nepārsniedz 500 mikroorganismu šūnas 100 ml ūdens;
  • peldēties aizliegts, ja E.coli skaits ir lielāks par 3000 mikroorganismu šūnām 100 ml ūdens un/vai zarnu enterokoku skaits pārsniedz 500 mikroorganismu šūnas 100 ml ūdens.

Atbilstoši analīžu rezultātiem, secināms, ka  Bauskas pilsētā Mūsas un Mēmeles upēs peldēties ir atļauts:

Mikrobioloģiskais piesārņojums

Rezultāts
Mūsā

Rezultāts
Mēmelē

Robežlielums

Secinājums

Escherichia coli skaits /100ml

36

59

Mazāks par 1000

Peldēties atļauts

Zarnu enterokoku skaits KVV/100ml

34

29

Mazāks par 300

Peldēties atļauts

Papildinformācija: zilaļģu u.c fitoplanktona aļģu ziedēšana, naftas produkti, virsmas aktīvās vielas un piesārņojums ar peldošiem un citiem atkritumiem nav konstatēts.