Der zināt

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs 12. jūlijā apmeklēja Bauskas novada, Rundāles pagasta Pilsrundāles Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC), tikās ar apvienības pārvaldes vadītāju Aigaru Sietiņu, iepazinās ar Pilsrundāles bibliotēkas un kultūras jomas aktualitātēm, kā arī ar iestādes darbiniekiem pārrunāja jaunumus par ministrijas izstrādātajām atbalsta programmām iedzīvotājiem fosilā kurināmā nomaiņai mājsaimniecībās, gatavojoties gaidāmajai apkures sezonai.

Vizītes ievadā ministrs tikās ar Pilsrundāles VPVKAC speciālisti Inesi Skujiņu, kura ministru iepazīstināja ar ikdienas darba gaitu, ieskicēja cilvēku ieradumus un attieksmi pret pakalpojumu saņemšanu digitālajā vidē. Ministrs informēja, ka tuvākajos gados plānots paplašināt teritoriālo VPVKAC pieejamību līdz katram pagastam un pilsētai, tostarp bibliotēkās, lai iedzīvotājam būtu iespēja atbilstoši aprīkotās telpās ar apmācītu darbinieku palīdzību vai patstāvīgi pieteikt visus valsts un pašvaldības pakalpojumus. Centru tīkla attīstībai VARAM atvēlējusi 6 milj. EUR, kas ļaus ne vien vairot centru sasniedzamību, bet arī celt piedāvāto pakalpojumu kvalitāti.

Ministrs Artūrs Toms Plešs un Rundāles apvienības pārvaldes vadītājs Aigars Sietiņš pārrunāja gaidāmos izaicinājumus tuvojoties apkures sezonai. Alternatīvas un siltumenerģijas nodrošināšanas metodes ir dažādas. Šobrīd tiek izskatīta iespēja pāriet uz sašķidrināto gāzi. Kā minēja A. Sietiņš, ja solītais tiktu izpildīts, sašķidrinātās gāzes metodē būtu vērts ieguldīt.

Pilsrundāles bibliotēkas vadītāja Aelita Ramane, ministram izrādīja jaunās bibliotēkas telpas, kuras nav salīdzināmas ar vienistabas dzīvoklīti, kurā bibliotēka atradās pirms tam. Jaunās telpas ir plašas, gaišas un moderni aprīkotas ar visu nepieciešamo. Vadītāja pastāstīja par ikdienas darba gaitu, cilvēku lasīšanas paradumiem, kā arī informēja, ka bibliotēka kalpo ne tikai kā vieta, kur lasīt vai paņemt grāmatas, bet arī socializēšanās punkts visu paaudžu griezumā. 

Kultūras darba organizatore Rundāles pagastā Lilita Lauskiniece, ministru iepazīstināja ar aktualitātēm kultūras jomā, gaidāmajiem pasākumiem un izrādīja jaunās telpas, kurās notiek kultūras pasākumi, kurus apmeklē ne tikai Rundāles apvienības, bet arī visa Bauskas novada un arī kaimiņu novada iedzīvotāji.

Vizītes noslēgumā Artūrs Toms Plešs Rundāles multifunkcionālā centra zālē interesentus informēja par ministrijas izstrādātajām atbalsta programmām iedzīvotājiem fosilā kurināmā nomaiņai mājsaimniecībās, gatavojoties gaidāmajai apkures sezonai.

Vairāk par atbalsta iespējām.

Atgādinām, ka ministrija sadarbībā ar Latvijas Vides investīciju fonda (LVIF) pārstāvjiem turpina informēt sabiedrību par iedzīvotājiem pieejamajiem atbalsta instrumentiem atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās. Programma paredz atbalsu fosilā kurināmā (piemēram, dabasgāzes, dīzeļdegvielas, akmeņogļu) iekārtu nomaiņai pret jaunām atjaunojamos energoresursus izmantojošām iekārtām (biomasas granulu katli, siltumsūkņi, saules kolektori) vai pieslēgšanos centralizētai siltumapgādes sistēmai, kā arī elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem (saules paneļi, vēja ģeneratori) mājsaimniecības pašpatēriņa vajadzībām.

VARAM ir izstrādājusi šo atbalsta programmu iedzīvotājiem pieaugušo energoresursu cenu samazināšanai un to kompensēšanai. Šis lēmums ir arī solis uz priekšu mūsu enerģētiskās neatkarības veicināšanā, kas ir īpaši svarīgi, reaģējot uz Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā. Tas ļaus mums kāpināt atjaunojamo energoresursu jaudas un sniegs iedzīvotājiem nepieciešamo atbalstu, lai ilgtermiņā samazinātu rēķinus par elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu. Līdz šim programmas ietvaros atbalstīti vairāk nekā 800 projekti visā Latvijas teritorijā.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa