Der zināt

Piektdien, 15.jūlijā, reģionālajā darba vīzītē Bauskas novadā ieradās labklājības ministrs Gatis Eglītis. Dienas kārtības pirmajā daļā ministrs Bauskas novada domē tikās ar Bauskas novada pašvaldības vadību – Bauskas novada domes priekšsēdētāju Aivaru Okmani, viņa vietnieku Aivaru Mačeku, pašvaldības izpilddirektoru Ivaru Romānovu, kā arī Sociālās un veselības komitejas deputātiem – Gunti Kalniņu, Ināru Pētersoni, Līgu Rimševicu, Vilni Gailumu un Jāni Siugali. Sarunās piedalījās arī Bauskas novada Sociālā dienesta vadītāja Dina Romanovska un Bauskas novada Bāriņtiesas priekšsēdētāja Edīte Ķerģe – Karika.

Klātesošie pārrunāja sociālo pakalpojumu jomas aktualitātes, nodarbinātību nozarē, sociālo pakalpojumu attīstības projektus un plānotajām ministrijas iniciatīvām sociālajā sfērā.

Pašvaldība šobrīd risina projekta “Deinstitucionalizācijas plāna īstenošana Bauskas novadā” situāciju, kura saistīta ar būvniecības nozares sadārdzinājumu. Ministrija sola pagarināt termiņus, lai pašvaldība spētu atrisināt situāciju ekonomiski izdevīgākajā veidā. Ministrs atzīmē, ka šāda situācija ir arī vairums citās pašvaldībās un Bauskas novads noteikti nav izņēmums.

Sociālā dienesta vadītāja Dina Romanovska ministram jautāja par uzlabojumiem, kādi varētu tikt ieviesti, lai aizpildītu sociālajā jomā trūkstošo darba resursu. Ministrs skaidro, ka augstskolās palielinātas budžetu vietas, kā arī valsts mērķdotācija atalgojumam 20 % apmērā.

Tikšanās laikā ar Sociālā dienesta darbiniekiem, iezīmējās divi nozares apdraudējumi - darbinieku trūkums un darbinieku izdegšana. Pēdējos divos gados papildus slogu radījusi Covid pandēmija, administratīvi teritoriālā reforma un Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri meklē patvērumu Bauskas novadā. Darba apstākļi ir saspringti un darbiniekiem draud izdegšana. Sociālā dienesta darbinieki aicina ministru apdomāt, kā veicināt jauno sociālo jomu darbinieku ienākšanu nozarē, kā arī nodrošināt lielāku atalgojumu.

Sarunas ar Sociālā dienesta darbiniekiem noslēgumā,  ministrs pasniedza Labklājības ministrijas Atzinības rakstus par īpaši nozīmīgu ieguldījumu sociālās jomas attīstībā Bauskas novada Sociālā dienesta vadītājai Dinai Romanovskai un sociālajam darbiniekam darbam ar ģimeni un bērniem Bauskā – Kasparam Bajāram.

Bauskas novada pašvaldība lepojas ar Bauskas novada sociālā dienesta pārstāvjiem un vēlam arī turpmāk saglabāt profesionalitāti, izaugsmi un prieku darīt sabiedrībai tik ļoti nepieciešamo un svarīgo darbu!

Tikšanās laikā ar Bauskas novada Bāriņtiesu, ministrs atbildēja uz nozaru darbinieku jautājumiem par aizbildniecību, audžuģimenēm, jomas sniegtajiem un pieejamajiem pakalpojumiem, nozares trūkumiem un nākotnes plāniem.

Darbinieki aicināja ministru domāt par darbinieku aizsardzību un apdrošināšanu, jo nereti darbinieki tiek pakļauti riskiem kā no pašiem klientiem, tā to piederīgajiem un rodas neskaitāmas citas situācijas, kurās tiek radīti riski darbinieku veselībai. Bāriņtiesas pārstāvji ministru aicināja stiprināts bāriņtiesas tēlu, kurā katrs darbinieks strādā nesavtīgi un profesionāli, nereti darot vairāk, kā noteikts normatīvajos aktos vai amata pienākumos.

Ministrs uz kopīgu sarunu aicināja arī novada senioru biedrības pārstāvjus. Ministrs informēja par gaidāmajām izmaiņām, kuras paredz papildus ienākumus senioriem, šī gada atbalsta programmām siltumenerģijas jomā, kā arī citām aktualitātēm. Seniori ministram izklāstīja biedrību galvenās aktivitātes novadā, izcēla realizētos projektus un uzteica sadarbību ar pašvaldību, kura nodrošina telpas, transportu un palīdz aktivitāšu organizēšanā.

Dienas otrajā pusē Gatis Eglītis iepazinās, kā darbojas ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem projektā “Deinstitucionalizācijas plāna īstenošana Bauskas novadā” ēkā Zaļā ielā 33, Bauskā.

Ministrs apmeklēja arī akciju sabiedrību “Balticovo”, kas ir lielākais olu un olu produktu ražotājs Ziemeļeiropā, kā arī lielākais darba devējs Bauskas novadā, lai pārrunātu šī uzņēmuma darbaspēka aktualitātes un apmainītos ar pieredzi sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības realizēšanā.

Toms Auškāps, SIA “Balticovo” Komunikācijas un attīstības direktors, ministru iepazīstināja ar ražotnes produkciju. Viņš stāsta, ka “Balticovo” vēsturiski ir bijis liels darba devēja dzinējspēks Iecavā.  Akūts ir dzīvesvietu jautājums, lai darbiniekiem būtu kur dzīvot. Toms vēsta, ka vidēji viena vista valstij ienes 6 eiro centus – ražotnē ir 3 miljoni vistu, kuras dienā sarūpē 2 miljonus olu. Lielāko daļu saražotās produkcijas (ap 70 %) eksportē uz vairāk nekā 20 valstīm.

SIA “Balticovo” ir viens no lielākajiem darba devējiem Zemgalē, lielākais Bauskas novadā nodrošinot 330 darba vietas, kā arī lielākais Ziemeļeiropas olu ražotājs.

Ministrs vizītes noslēgumā apmeklēja Vecumnieku Daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centru “Sarkanā skola”. Pēc telpu apskates, ministrs atzina, ka šī viennozīmīgi ir skaistākā māja Latvijā, kur tiek sniegti sociālie pakalpojumi. Centrs nodrošina sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, sociālo prasmju attīstīšanu, izglītošanu un brīvā laika pavadīšanas iespējas pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm un personām, kuras vēlas piedalīties sabiedriskās aktivitātēs, senioriem, bērniem, jauniešiem un brīvprātīgajiem.

“Sarkanajā skolā” ministrs tikās ar centra vadītāju Līvu Vecvanagu, Vecumnieku apvienības pārvaldes vadītāju Daci Šileiku, Sociālā dienesta Vecumnieku struktūrvienības vadītāju Inu Jankeviču un senioriem.

Tiekoties ar Vecumnieku puses senioriem, neformālā gaisotnē, tika pārrunāta rudenī gaidāmā pensiju indeksācija, energoresursu izmaksu kāpums, kā arī citi senioriem aktuāli jautājumi.

Vizīti noslēdzot ministrs atzina, ka tiekoties ar pašvaldības vadību, Sociālā dienesta un Bāriņtiesas darbiniekiem, kā arī apmeklējot pašvaldības sociālo pakalpojumu iestādes, ir pārliecība, ka pēc reformas izraisītajām pārmaiņām, darbs tiek organizēts veiksmīgi un iedzīvotāji saņem kvalitatīvus pakalpojumus.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa