Der zināt
Jānis Zemtautis - Bauskas novada pašvaldības augstākā apbalvojuma Goda zīmes «Zelta ozols» laureāts 2022

Bauskas novada pašvaldības augstākais apbalvojums Goda zīme „Zelta ozols” 2022. gadā piešķirts Jānim Zemtautim - par ilggadēju mērķtiecīgu sabiedrisko darbību Latvijas neatkarības ideju iedzīvināšanā un nozīmīgu ieguldījumu patriotisko vēstures liecību saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Jānis Zemtautis kā Bauskas nacionālās jauniešu pretošanās grupas dalībnieks par pretošanos padomju varai apcietināts savā skolas izlaiduma dienā. Ar Baltijas kara apgabala tribunāla spriedumu 1951. gada martā notiesāts uz 25 gadiem katorgā Tālajos Ziemeļos un vēl uz pieciem gadiem bez cilvēktiesībām, izcietis 15 gadus PSRS gulaga nometnēs Vorkutā un Mordovijā, kur smagi strādājis šahtās.

Kad Latvija ieguva neatkarību, J. Zemtautis ar savu dzīves pieredzi un enerģiju iekļāvies Latvijas Politiski represēto apvienības struktūrvienībā PRK „Rēta”; sešus gadus bijis tās vadītājs. Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā šī gada 4. maijā J. Zemtautis iecelts par Viestura ordeņa komandieri.

Lai nedaudz iepazītu apbalvojuma saņēmēju, interviju organizējām viņa dzīvesvietā. Ienākot dzīvoklī uzreiz radās mājīga sajūta – klusām kūrās malkas krāsns, mazliet bailīgi, bet laiski, ienākušos svešiniekus uzlūkoja ģimenes mīlulis, kaķis, un krūzēs jau kūpēja silta tēja.

„Patriotisms ir dzimtenes mīlestība. Kad tu savu valsti, tāpat kā savu māju vai dzīvokli, uzskati par vērtību, kas pieder tev. Un, ja tā tava vērtība ir apdraudēta, tā ir jāaizstāv,” pārliecināts ir Zemtauta kungs. „Arī tagad var patriotismu audzināt. Lūk, latviešu valoda un literatūra. Izmeklēt kādus gabalus, citātus no grāmatām, skolotāji var izlasīt. Ģeogrāfijā – mācot Latvijas ģeogrāfiju. Par visām tām skaistajām vietām, kā tur sakopts, aizvest ekskursijā… Radīsies tas patriotisms.”

Diāna Goldmane
sabiedrisko attiecību speciāliste