Der zināt

ERAF projekta “Unikālu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas vērtību izmantošana zaļā izzinošā tūrisma attīstībā” LLI-483, GEOTOUR ietvaros, 2022.gada 7.maijā Bauskas novada pašvaldība organizēja izzinošu pārgājienu uz Skaistkalnes karsta kritenēm. Pārgājienā kopā piedalījās trīsdesmit deviņi Bauskas novada iedzīvotāji.

Pārgājienu vadīja Skaistkalnes pagasta novadpētniecības centra "Novadnieki" krājumu glabātāja ‑ lauku tūrisma speciāliste Laima Indriķe. Novadpētniecības centrā pārgājiena dalībnieki tika iepazīstināti ar karsta procesa būtību, sniedzot teorētisko un vizuālo informāciju (iežu paraugi, gatavo izstrādājumu paraugi).

Pēc teorētiskās informācijas saņemšanas, pārgājiena dalībnieki devās iepazīt karsta procesa virszemes izpausmes dabā. Tika apskatītas vairākas karsta kritenes, par katru no tām ir dažādi nostāsti un leģendas, no kā arī radušies nosaukumi kritenēm, piemēram, Kugurdobe, Mežezers, Liepiņdobe, Audžu dobe un Čurkstu dobe. Jaunākā un arī mazākā karsta kritene Skaistkalnē ir radusies 2018.gadā, kura ir nosaukta par Simtgades kriteni.

Atpūtas vietā pie Mežezera pārgājiena dalībnieki izspēlēja dažādas izzinošas spēles - tika liktas puzles ar dažādiem karsta kriteņu veidiem, iepazītas ģipša fizikālās īpašības, izlejot no ģipša dažādas formiņas un veidojot kompozīcijas.

Projekta ietvaros šīs aktivitātes īstenošanai tika izveidotas 5 puzles, kur katrā attēloti pieci dažādi kriteņu veidi šķērsgriezumā, saliekamais galds, kas izmantojams uzdevumu veikšanai skatu laukumā pie Mežezera kritenēm, apmetnis gidam un ģipša materiāli ģipša darbnīcu organizēšanai.

Informāciju sagatavoja:

Bauskas novada pašvaldības iestādes “Bauskas novada administrācija”
Attīstības un būvniecības departamenta
Attīstības un plānošanas nodaļas
projektu vadītāja Līga Čakāne