Der zināt
Īslīcē notiks Deju svētku dalībnieku atlases skate

Svētdien, 19.martā, Īslīces kultūras namā XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” un lielkoncerta “Balts” deju kolektīvu koprepertuāra pārbaudes skati aizvadīs 24 Bauskas novada deju kolektīvi. Ikviens interesents laipni aicināts vērot skati un atbalstīt dejotājus. Ieeja - bez maksas. 

Skate norisināsies divās daļās, un tās pirmajā daļā no plkst. 12.00 deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” koprepertuāra izlozes un izvēles dejas izdejos divpadsmit C, E2, F1 un F2 kvalitātes grupu deju kolektīvi, kuri ikdienā dejas prieku gūst Bauskas Kultūras centrā, Pilsrundāles vidusskolā, Valles Saieta namā, Iecavas kultūras namā, Vecumnieku tautas namā, Īslīces kultūras namā, Svitenes tautas namā, Stelpes pagastā un Bārbeles tautas namā.

Otrajā daļā no plkst. 16.40 XVII Deju svētku koprepertuāra izlozes un izvēles dejas izdejos divpadsmit A, B, D un E1 kvalitātes grupu deju kolektīvi, kuru dejas piepildītā ikdiena aizrit Īslīces kultūras namā, Bauskas Bērnu un jauniešu centrā, Iecavas kultūras namā, Bauskas Kultūras centrā, Skaitstkalnes tautas namā, Bārbeles tautas namā, Ceraukstes tautas namā un Svitenes tautas namā.

Skates otrās daļas noslēgumā lielkoncerta “Balts” koprepertuāra trīs izlozes dejas žūrijas komisijas vērtējumam nodos Īslīces Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) “Līdums” (vadītāja Iveta Novika), Bauskas Bērnu un jauniešu centra deju kopa “Mēmelīte” I un Bauskas Kultūras centra VPDK “Mēmele” (abus vada Ligita Irbīte).

Bauskas novada deju kolektīvu sniegumu vēros un vērtēs žūrijas eksperti:

  • Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs, deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” mākslinieciskais vadītājs, žūrijas komisijas priekšsēdētājs Jānis Purviņš;
  • Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs, deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis;
  • Horeogrāfe, deju svētku virsvadītāja, Tukuma novada deju kolektīvu virsvadītāja Zanda Mūrniece;
  • Horeogrāfe, lielkoncerta “Balts” mākslinieciskā vadītāja Dace Adviljone;
  • Horeogrāfe, deju svētku virsvadītāja Dagmāra Bārbele.

Skates rezultāti tiks paziņoti pēc abu skates daļu kolektīvu dejojuma un visu rezultātu apkopojuma pēc plkst.19.00.

Kopā XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem gatavojas 16410 dejotāji no 672 deju kolektīviem un 35 bērnu deju kolektīviem. Laikā no 3. marta līdz 7. maijam repertuāra pārbaudes skates norisināsies 31 vietā Latvijā. Dejotāju sniegumu vērtēs žūrijas eksperti - deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” un lielkoncerta “Balts” mākslinieciskie vadītāji, Svētku virsvadītāji un deju autori.

Latviešu skatuviskā deja XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos:

2023. gada 7. un 8. jūlijā Daugavas stadionā deju lieluzvedumā “Mūžīgais dzinējs” koši iemirdzēsies Latvijas novadu krāsas. Lieluzvedums iecerēts kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto. Deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” repertuārā iekļautas 32 dejas, no tām trīspadsmit godalgotas jaunrades dejas un septiņas dejas no Latvijas skatuviskās dejas Zelta fonda.

2023. gada 3. jūlijā Arēnā Rīga Latviešu skatuviskās dejas lielkoncerts “Balts” - veidots ar jaunu mūziku, jaunām horeogrāfijām un jaunu māksliniecisko risinājumu, kurā saplūst skatuviskā deja un latviešu tēlotāja māksla. Dažādības pilns 18 horeogrāfu kopdarbs ar 18 jaunām dejām, kas atklāj septiņas latvietim svarīgas būtības – bērnība, daba, darbs, zeme, dzīvošana, tīrradnība un esība. Latvieša daudzšķautņainība un tīrība reizē.

Elīna Māla
Bauskas novada administrācijas Kultūras nodaļas vadītāja