Der zināt
Imants Lancmanis - Bauskas novada pašvaldības augstākā apbalvojuma Goda zīmes «Zelta ozols» laureāts 2022

Bauskas novada pašvaldības augstākais apbalvojums Goda zīme „Zelta ozols” 2022. gadā piešķirts Imantam Lancmanim - par ilggadēju augstvērtīgu radošo darbību mākslas jomā un nozīmīgu ieguldījumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā.

Kopš 1964. gada Lancmaņa kunga mūžs saistīts ar Rundāles pili; no 1976. gada līdz 2018. gadam ir bijis pils muzeja direktors. Laikā kopš pensionēšanās I. Lancmanis turpina būt sabiedriski aktīvs, darbojas kultūras pieminekļu saglabāšanā un atjaunošanā gan kā eksperts, gan zinātniskais konsultants; mākslas un kultūras procesos īpaša nozīme ir viņa publikācijām. Līdztekus minētajām aktivitātēm I. Lancmanis joprojām nododas pētniecībai un gleznošanai.

Uz sarunu tikāmies vietā, kur viņš var justies kā mājās – Rundāles pilī. „Mani vienmēr ir bīdījusi kaut kāda aizrautība, jūsma, vēlēšanās kaut ko izdarīt. Man gribējās atjaunot pili, man gribējās sarakstīt grāmatas par lietām, ko es nevaru izlasīt. Es varbūt nebūtu tās rakstījis, ja tās būtu uzrakstījuši citi, bet, tā kā nebija, es darīju to pats. Un arī glezniecībā, jā, ir tik daudz lietu, kas, man liekas, ir vēl neuzarti lauki,” sarunas laikā atklāja apbalvojuma saņēmējs.

Jāpiemin, ka no šī gada 12. novembra līdz 2023. gada 26. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā ir skatāma vērienīga izstāde „Imanta Lancmaņa māksla”.

Diāna Goldmane
sabiedrisko attiecību speciāliste