Der zināt
Iedzīvotāju tikšanās Vecsaulē aizvadīta šaurā lokā

2.novembra vakarā Vecsaules Saieta namā Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Izpilddirektors Ivars Romānovs un Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja Līga Vasiļauska ar vietējiem iedzīvotājiem pārrunāja aktuālo novadā un ciemā. Sanākušo nebija daudz, taču vairāki temati diskusijas raisīja.

Kāda daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāja priecātos, ja līdzās jau esošajiem atkritumu konteineriem varētu uzstādīt arī konteineri bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanai. Šobrīd šie atkritumi nonāk bedrē, kas atrodas aiz konteineriem, un tā jau ir pārpildīta. Pašvaldības Izpilddirektors Ivars Romānovs komentēja, ka bioatkritumu konteineri šobrīd vēl ir jauns risinājums, kas vairāk ir aktuāls pilsētvidē. Laukos cilvēkiem parasti ir iespējas ierīkot kompostēšanas vietas. «Tas nav lēts pakalpojums. Vai visi iedzīvotāji būs gatavi par to maksāt?» jautāja domes priekšsēdētājs. Ja iedzīvotāji paši apsaimnieko māju, tad ir jārīko sapulce un kopīgi jāvienojas, kā bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu organizēt.

Neērtības vietējiem sagādā sabiedriskā transporta kursēšanas grafiks, proti, pēdējais autobuss no Bauskas uz Vecsauli izbrauc plkst. 17:50, un tas nav ērti ne strādājošiem cilvēkiem, ne skolēniem, kuri grib apmeklēt interešu izglītības pulciņus, ne pilsētā notiekošo pasākumu apmeklētājiem. Labāk būtu, ja šis autobuss no Bauskas izbrauktu ap 19:00 vai vēl vēlāk. Aivars Okmanis skaidroja, ka izmaiņu veikšanu autobusu kursēšanas grafikā var rosināt Autotransporta direkcijā, taču lēmums nav no pašvaldības atkarīgs. Būtu nepieciešams apzināt, cik ir tādu iedzīvotāju, kuri labprāt brauktu uz Vecsauli vēlāk, jo divu vai trīs cilvēku dēļ izmaiņas esošajā kursēšanas grafikā diez vai tiks veiktas. Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja piebilda, ka vērtīgi būtu sazināties ar Bauskas profesionālās ievirzes izglītības iestādēm un Bauskas Bērnu un jauniešu centru, lai noskaidrotu, cik ir tādu bērnu un jauniešu, kuriem būtu aktuāli braukt uz Vecsauli vēlāk.

Vēl viena tēma, kas vakara gaitā tika apspriesta, ir Vecsaulē esošais parks. Laika gaitā daudz koku ir nokrituši, izpļautas tiek tikai dažas taciņas, soliņu tur nav, līdz ar to tā arī nav īsti piemērota vieta pastaigām. L. Vasiļauska skaidroja, ka Vecsaules parks ir dabas piemineklis. Jebkādas tur veicamās darbības ir jāsaskaņo ar Dabas aizsardzības pārvaldi, un tas ir laikietilpīgs process. Patvaļīgi stādīt neko nedrīkst, pat nolauztos un nokritušos kokus bez pārvaldes atzinuma izvākt nedrīkst. «Parkā zāle tiek nopļauta tikai vietās, kur ir iedzīvotāju iestaigātas takas un parka priekšpusē, jo teritorija ir liela un pļaušanas darbi neizmaksā lēti. Ir jāizvērtē prioritātes,» tā L. Vasiļauska.

Vakara noslēgumā sanākušie atzina, ka kopumā izteiktu problēmu Vecsaulē nav, dzīvošana tur ir mierīga.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa