Der zināt

Šodien, 29.septembrī,Bauskas pilī tikās Baltijas Vides foruma  īstenota Apvārsnis 2020 projekta Nexogenesis darba grupa. Projekts paredz politikas veidošanas uzlabošanu ūdens, enerģijas, pārtikas un ekosistēmu jomās.

“Mūsu šīs dienas tikšanās notiek simboliskā vietā – Bauskas novadā, kur satiekoties divām upēm – Mūsai un Mēmelei – izveidojas Lielupe”, tā atklājot darba grupas sanāksmi apliecināja Ingrīda Brēmere, Baltijas Vides foruma vides eksperte un projektu vadītāja. Šīs dienas tikšanās laikā turpināta Baltijas Vides foruma uzsāktā diskusija par pārrobežu sadarbību un tās ietekmi uz ūdens resursu aizsardzību. Sanāksmes ietvaros Bauskas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Ilze Tijone prezentēja pašvaldības īstenotos pārrobežu sadarbības projektus un labās prakses piemērus vides aizsardzības jomā.

Projekta  NEXOGENESIS koordinators ir IHE Delft institūts Nīderlandē. NEXOGENESIS projekts tika uzsākts 2021. gada septembrī, tā ieviešana plānota četrus gadus. IHE Delft institūts un 19 citi projekta partneri projekta ietvaros veicinās tādas politikas izstrādi un attīstību, kas ietvertu minēto jomu savstarpējo mijiedarbību resursu pārvaldes efektivitātes uzlabošanai un konfliktu mazināšanai starp resursu lietotājiem.

Ūdens, enerģija, pārtika un ekosistēmas ir savstarpēji saistītas jomas, kas nodrošina gan resursus, gan dažādus pakalpojumus, kas nepieciešami cilvēka dzīvē. Šīs jomas savukārt ietekmē klimata, nokrišņu un zemes seguma izmaiņas, kā arī ekonomisko attīstību, lauksaimniecību un pilsētu izaugsmi. Cilvēki patlaban izmanto resursus straujāk, nekā tie tiek aizstāti, tādējādi padziļinot resursu un ekoloģisko nepietiekamību.

Projektu finansē Eiropas Komisija, un tā mērķis ir sekmēt politikas izstrādi resursu pārvaldības efektivitātes uzlabošanai.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa