Der zināt

30. janvārī Rīgas pilī tika atklāta Demokrātijas akadēmija – mācību programma pilsoniskās kompetences stiprināšanai. Tās ietvaros dalībnieki gūs jaunas zināšanas, iespēju pilnveidot savas personiskās un profesionālās kompetences, līdzdarbosies un iedvesmosies no reāliem pieredzes stāstiem, viedokļu līderiem un savas jomas profesionāļiem.

Plānots, ka mācību programmu apgūs vairāk nekā 200 valsts institūciju, pašvaldību, nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī aktīvie iedzīvotāju un vietējie līderi no visiem Latvijas reģioniem. No Bauskas novada uz Rīgas pili devās Bauskas novada administrācijas Jaunatnes lietu speciālists Gints Jankovskis, Vita Reinfelde no biedrības „Mums pieder pasaule”, Kaspars Kalējs no nodibinājuma „ViedDoma”, Ieva Bronko-Pastore no biedrības „Bauskas vecpilsēta” un Normunds Vāvers no Iecavas apvienības pārvaldes.

Pirmajā mācību dienā „Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība Latvijā un Eiropā” dalībnieki tika iepazīstināti ar esošo situāciju pilsoniskās sabiedrības veidošanā un attīstībā Latvijā, īpašu uzmanību veltot pilsoniskās sabiedrības likumdošanas aspektiem. Sanākušos uzrunāja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un Demokrātijas akadēmijas vadītāja Anita Seļicka. Mācību nodarbības vadīja iedvesmojoši un profesionāli eksperti, lai kopīgiem spēkiem stiprinātu Latvijas sabiedrību un tās ilgtspēju, uzlabojot sabiedrības prasmes un zināšanas par pilsoniskās sabiedrības jautājumiem.

Demokrātijas akadēmija tiks īstenota četros tematiskajos blokos, katrā no tiem ietverot klātienes teorijas lekcijas, iedvesmas un pieredzes stāstus, kuriem sekos mācību tēmu moduļa padziļināta apguve katrā Latvijas reģionā, iepazīstot apgūtās tēmas praktiskās nodarbībās un izziņas darbnīcās, kas tiks pielāgotas dažādo vietējo situāciju unikalitātei un katrā vietā esošajām iespējām un izaicinājumiem, kā arī dalībnieku vajadzībām.

Iniciatīvu „Demokrātijas akadēmija” īsteno Latvijas nevalstiskās organizācijas – biedrība „Latvijas Lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas „Aktīvo iedzīvotāju fonds” finansiālajam atbalstam, apvienojot organizāciju līdzšinējo pieredzi un ekspertīzi, kas gūta 20 gadu garumā NVO sektora un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas aktivitātēs, lai aktualizētu pilsoniskas sabiedrības un līdzdalības jautājumus un to nozīmi, kā arī reaģētu uz esošajiem izaicinājumiem. 

Foto:

Gints Jankovskis

Informācijas avots:

Latvijas Lauku forums

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa