Der zināt
Būsim redzami uz ceļa diennakts tumšajā laikā!

Rudens un ziemas mēnešos aizvien ātrāk kļūst tumšs, daļa cilvēku pārvietojas, neizmantojot transportu, un bieži vien aizmirst par savu drošību. Viens no galvenajiem drošības elementiem ir atstarojošā veste vai labi redzami atstarojošie elementi. Pārvietošanās diennakts tumšajā laikā bez atstarotājiem rada apdraudējumu ne tikai gājējiem, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Lai šajā rudenīgajā laikā gājēji būtu pietiekami labi pamanāmi citiem satiksmes dalībniekiem, ir jāņem vērā, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Gājēju un pasažieru pienākumi:

  • Gājējiem jāpārvietojas pa ietvi, gājēju ceļu, gājēju un velosipēdu ceļu vai kopīgu gājēju un velosipēdu ceļu, bet, ja to nav, – pa nomali. Ja ietves, gājēju ceļa, gājēju un velosipēdu ceļa, kopīga gājēju un velosipēdu ceļa vai nomales nav vai ja pa to pārvietoties nav iespējams, gājējiem ir atļauts pārvietoties pa brauktuves malu vienā rindā (pa ceļiem, kur ir sadalošā josla, – pa ārmalu);
  • Pārvietoties pa ietvi, gājēju ceļu, gājēju un velosipēdu ceļu, kopīgu gājēju un velosipēdu ceļu vai nomali, izmantojot skrituļslidas, skrituļdēļus u. tml. sporta vai atpūtas inventāru, atļauts, ja tas netraucē pārējos gājējus. Šķērsot brauktuvi ar minēto inventāru atļauts ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu;
  • Gājējiem, kuri iet pa brauktuves malu vai nomali, jāpārvietojas pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam. Personām, kuras brauc ratiņkrēslā vai stumj motociklu, mopēdu, velosipēdu u. tml. pa brauktuves malu vai nomali, atļauts pārvietoties pa jebkuru ceļa pusi; (Grozīts ar MK 28.05.2019. noteikumiem Nr. 219)
  • Diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.
  • (Grozīts ar MK 22.08.2017. noteikumiem Nr. 496)

Tāpat jāatceras, ka ikreiz šķērsojot ielu, jāpārliecinās, vai automašīnas vadītājs gājēju redz un, vai spēkrats paspēs nobremzēt. Atceries, gājējam ir vieglāk ātri apstāties, nekā automašīnai! Vēl svarīgi atcerēties, ka apdzīvotā vietā un pat apgaismotā vietā, ja laikapstākļi nav labvēlīgi, piemēram, ārā līst vai ir migla, gājējs, kuram nav gaismu atstarojošas vestes vai apģērbā iestrādāts labi saskatāms gaismu atstarojošs elements, nav redzams!

Pašvaldības policija aicina cilvēkus nepakļaut sevi riskam, rūpēties par savu drošību un lietot atstarotājus! Galvenais atcerēties, ka atstarojošie elementi jālieto pareizi. Tie jāpiestiprina labi redzamā vietā tā, lai tos var labi redzēt gan no priekšpuses, gan no mugurpuses. Tumsā tikai atstarojošā veste vai apģērbā labi redzami gaismu atstarojošie elementi ļauj transportlīdzekļa vadītājam tevi laikus pamanīt.

Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa