Der zināt
Bauskas novada priekšsēdētājs poligonā “Grantiņi” tiekas ar VARAM ministru, drīzumā sāksies poligona rekultivācija

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis poligonā “Grantiņi” 10.novembrī tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministru Artūru Tomu Plešu, lai klātienē iepazītos ar plānotajiem poligona rekultivācijas darbiem.

Bauskas novada domes priekšsēdētājam un VARAM ministram poligonu izrādīja un aktuālo situāciju par gaidāmajiem rekultivācijas darbiem izstāstīja Bauskas novada pašvaldības kapitālsabiedrības SIA “Vides serviss” vadītājs Uģis Saukums un kapitālsabiedrības tehniskais direktors Raimonds Bitins.

Uģis Saukums klātesošos informēja, ka lielākais no diviem poligonā esošajiem atkritumu “kalniem” ir 42 metru augstumā virs jūras līmeņa un par piešķirtajiem 150 tūkstošiem eiro šogad plānots poligona apbērumus pārsegt ar 50  cm māla aizsargkārtu.

Informējam, ka Latvijas vides aizsardzības fonds (LVAF) sniedzis pozitīvu atzinumu par finansējuma piešķiršanu gandrīz 150 tūkst. eiro apmērā poligona rekultivācijas darbiem. Piešķirtie finanšu līdzekļi ļaus sakārtot poligona teritoriju un novērst potenciālos vides piesārņojuma draudus. Finansējums piešķirts, lai kompensētu iztrūkstošo daļu pilnai rekultivācijas veikšanai.

Poligona “Grantiņi” rekultivācijas rezultātā desmit gadu laikā tiks samazināts atbērtnes infiltrāta daudzums par 96%, kā rezultātā tiks samazināts vides piesārņojuma risks – ierobežots piesārņojošo vielu daudzums, kas var nonākt augsnē. Ja netiek veikta poligona rekultivācija pilnā mērā atbilstoši noteiktajām prasībām, tiek apdraudēta apkārtējās vides kvalitāte un netiek novērsta un izslēgta vides piesārņošana.

SIA “Vides serviss” vadītājs Uģis Saukums priekšsēdētāju un ministru informēja, ka sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons  “Grantiņi” darbojās no 2008. gada līdz 2020. gada 31. maijam. Tur apglabātas 95 452 tonnas nešķiroto sadzīves atkritumu no kādreizējo Bauskas, Iecavas, Vecumnieku un Rundāles novadiem, jeb aizpildīti 98 % poligona kapacitātes.

Kopš 2020. gada pavasara SIA “Vides serviss” nešķirotos sadzīves atkritumus nogādā atkritumu poligonos “Getliņos”.

Atgādinām, ka iepirkumā par sadzīves atkritumu apglabāšanas poligona “Grantiņi” slēgšanu un rekultivāciju, plānotie darbi tiks veikti saskaņā ar SIA “Geo Consultants” izstrādāto būvprojektu. Bauskas novada iepirkumu komisija lēma līguma tiesības piešķirt SIA “Valkas meliorācija” par līgumcenu 550 551,31 eiro (ieskaitot PVN).

Artūrs Dulbe,
sabiedrisko attiecību speciālists