Der zināt

Sestdien, 25. martā, pie represēto piemiņas ansambļa Brīvības bulvārī Bauskā tika pieminēti 1949. gadā deportētie Latvijas iedzīvotāji un komunistiskā genocīda upuru gadadiena. Kā ierasts, piemiņas pasākumā pulcējas vairāki desmiti cilvēki, bet visas dienas garumā cilvēki individuāli devās pie ansambļa un nolika ziedus.

“Šodien aprit tieši 74 gadi, kopš Latvijā rītausmas putnu dziesmas nomāca vilcienu vagonu klaudzoņa, pārsteigtu un izbiedētu cilvēku vaimanu kliedzieni un neziņa. Sākās cita dzīve. Gan tiem, kuri lopu vagonos tika vesti svešās tālēs, gan tiem, kuri palika. Tika ievilkta neizdzēšama svītra Latvijas vēsturē,” sanākušos uzrunāja piemiņas pasākuma vadītājs Dāvis Zāģers. Viņš dalījās arī ar atmiņu stāstiem un liecībām no tā laika Bauskas novada iedzīvotāju piedzīvotā izsūtījumā.

Spēka vārdus un uzrunu sacīja arī vēsturnieks Raitis Ābelnieks, Saeimas deputāts Arnolds Jātnieks un Bauskas novada pašvaldības augstākā apbalvojuma – “Zelta ozols” – saņēmējs Jānis Zemtautis.

Brīvības bulvāri piemiņas pasākumā ar skaistu dziedājumu un flautas spēli piepildīja Klēra Kuļikauska.

1949.gada 29.janvārī Maskavā tika pieņemts slepens PSRS Ministru padomes lēmums, kurā bija noteiktas Baltijas valstu izsūtāmo kategorijas: 1) kulaki un viņu ģimenes, 2) partizānu un viņu atbalstītāju, arī nelegālistu ģimenes, kā arī notiesāto un nošauto partizānu ģimenes locekļi, 3) legalizējušies partizāni un viņu ģimenes locekļi, kuri turpina nodarboties ar pretpadomju darbību. Par kulakiem dēvēja turīgākos zemniekus, lai gan tie bija izputināti ar paaugstinātām nodevām jau iepriekšējos gados (1947.gadā tika izstrādātas kulaku saimniecību pazīmes un apriņķu izpildkomitejās sākti veidot kulaku ģimeņu saraksti).

Iedzīvotāju arestēšana un nogādāšana dzelzceļa vagonos sākās 25.martā un ilga vairākas dienas. No Latvijas izsūtīja vairāk kā 42 000, no Lietuvas - aptuveni 32 000, bet no Igaunijas - nepilnu 21 000 iedzīvotāju.

No Bauskas apriņķa izsūtīja 522 ģimenes jeb 1539 iedzīvotāju. Visi viņi bija latvieši. Kā kulaki skaitījās 442, bet kā nacionālisti - 80 ģimenes. Gandrīz viņi visi nonāca nometinājuma vietās Omskas apgabalā, Sibīrijā, bez tiesībām atgriezties mājās.

1949. gada marta deportācijas bija Padomju Savienības okupācijas iestāžu veikta masveidīga Baltijas valstu iedzīvotāju izsūtīšana uz attāliem PSRS reģioniem 1949. gada 25. - 29.martā. Deportācijās, kuras tika slepeni sauktas par operāciju „Krasta banga", tika izsūtīti vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju, gandrīz puse no viņiem bija no Latvijas.

Artūrs Dulbe,
sabiedrisko attiecību speciālists
Foto:
Līga Stankeviča