Der zināt

Lāčplēša dienā, 11. novembra pievakarē, Bauskā, Brīvības bulvārī pie Brīvības pieminekļa “Par Latvijas brīvību kritušiem”, tika aizvadīts piemiņas brīdis, lai godinātu Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis klātesošajiem vēlēja mieru, lai mūžam dzīva mīlestība pret savu valsti, īpaši laikā, kad kaimiņos pret miermīlīgajiem cilvēkiem karo tas pats agresors, kas savulaik mēģināja iznīcināt arī latviešus. “Mums jābūt vienotiem. Mums jābūt stipriem un gataviem. Gataviem aizstāvēt sevi, savu ģimeni, mīļos un savu Latviju. Kā toreiz, tā arī tagad, mēs esam kopā. Kopā ar latviešiem par Latviju. Šajās dienās aicinu novērtēt to, kas mums ir – neatkarīga valsts, kurā nešauj un nenogalina. Būsim kopā kā toreiz, tā tagad. Paldies visiem par klātbūtni un lai mierpilni svētki,” tā sanākušajiem sacīja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Tradicionāli šajā dienā Latvijas Zemessardzes un Jaunsardzes rindas kļūst kuplākas ar jauniem, patriotiskiem vīriešiem un sievietēm, kas nebīsies stāties pretī naidniekiem, un ir gatavi no lēkta līdz rietam aizstāvēt dzimteni. Arī šodien Zemessardzes 1. Rīgas Brigādes 53. kājnieku bataljona un Bauskas novada Jaunsardzes rindas papildināja savas valsts patrioti.

Zemessardzes 1. Rīgas Brigādes 53. kājnieku bataljona komandieris, pulkvežleitnants Kaspars Kokins un 1. Rīgas Brigādes 53. kājnieku bataljona virsseržants, štāba virsseržants Helmuts Dežurovs, vadīja Zemessardzes zvērestu un Jaunsardzes solījumu nodošanas procedūru, savukārt klātesošajiem dziedāja jauktā kora “Mežotne” vīru grupa, bet ar skaņdarbiem priecēja Bauskas Mūzikas un mākslas skolas kamerorķestris (kapelmeistars Aigars Dziļums). Paldies viņiem par dalību pasākumā.

Piemiņas brīdi vadīja aktieris Jēkabs Reinis. Pasākuma noslēgumā sanākušie devās kopīgā lāpu gājienā līdz Bauskas Rātslaukumam, bet pēc gājiena, plkst. 19:00 Bauskas Kultūras centrā tika demonstrēta režisora Viestura Kairiša spēlfilma “Janvāris”, kuras notikumi risinās 1991. gada janvārī - laikā, kad Latvijā turpinājās cīņa par valsts neatkarību.

Atgādinām, ka ik gadu 11. novembrī, Lāčplēša dienā, visā Latvijā piemiņas vietās, cilvēki iededz neskaitāmas sveces un noliek ziedus, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Pieminot šo notikumu, Lāčplēša dienā godina Latvijas brīvības cīnītājus piemiņas pasākumos visā valstī.

Artūrs Dulbe,
sabiedrisko attiecību speciālists