Der zināt

Trešdien, 10. augustā, Bauskā, Uzvaras ielā 1 Valsts asins donoru centrs (VADC) organizē izbraukumu, kurā varēs nodot asinis no plkst. 10:00 līdz 14:00.

Iesaistoties asinsdonoru kustībā, ir iespēja palīdzēt nelaimē nonākušajiem, kam nepieciešamas asinis. Viena asins deva var izglābt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, pacientu ar apdegumiem un palīdzēt vēža slimniekam.

Asinis ir nepieciešamas operācijas laikā, pacientiem ar akūtām asiņošanām, kā arī onkoloģisko, hematoloģisko u.c. pacientu ārstēšanā. Iesaistoties asinsdonoru kustībā, Tev ir iespēja palīdzēt nelaimē nonākušajiem.

Lai ziedotu asinis, līdzi ņem derīgu pasi, eID karti vai jebkuru citu personas apliecinošu dokumentu, kas satur sekojošu informāciju- personas kodu, vārdu, uzvārdu,foto un bankas konta numuru.

Katru reizi donors ziedo 450 ml (vēl papildu apmēram 30 ml asins paraugiem - izmeklēšanai). Veselam cilvēkam šāds asins zudums nav kaitīgs. Asinis noņem tikai no elkoņa locītavas vēnas. Pirms procedūras donoram pārbauda abu elkoņu locītavu vēnas, jo donori, kuriem ir svaigi dūrieni vēnā vai citi ādas bojājumi vēnas punkcijas vietā, nedrīkst ziedot asinis. Asins ziedošanas procedūra ilgst apmēram 10 minūtes.

Pēc asins ziedošanas lielākā daļa donori jūtas labi, bet retos gadījumos iespējams vājums, karstums, var būt īslaicīgs samaņas zudums, dūriena vietā var būt asins izplūdums, apsārtums vai sāpes. Procedūru uzrauga ārstniecības personas, kas var sniegt medicīnisko palīdzību.

Vairāk par asins ziedošanu

Jautājumu gadījumā, ikviens ir aicināts sazināties ar VADC - sociālo tīklu kontos, mājaslapas jautājumu sadaļā vai zvanot uz bezmaksas tālruni +371 80000003.