Der zināt
Atklāta Iecavas vidusskolas piebūve

Pagājušā gada 11. martā Iecavas vidusskolā pie topošās aktu zāles svinīgi tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, bet šī gada 9. martā skolas kolektīvs un aicinātie viesi svinēja jaunbūves nodošanu ekspluatācijā.

Vidusskolas direktors Kārlis Kravis pateicās visiem, kas iesaistījušies pārbūves procesā. Aplausi un pateicības vārdi tika veltīti bijušajiem novadu pašvaldību vadītājiem, deputātiem un tiem darbiniekiem, kas pārbūves projektu izloloja, būvniecības procesu iekustināja, ēku cēla un būvniecību uzraudzīja.

Pateicības vārdi tika adresēti arī skolēniem un vecākiem, tāpēc ka viņiem nācies paciest neērtības, jo zināmu laika posmu nebija iespējas ēdināšanu nodrošināt pilnā apjomā.

Vidusskolas pārbūve un jaunas aktu zāles būvniecība tika uzsākta 2021. gada jūlijā. SIA „REATON” projekta pirmajā kārtā veica esošās virtuves pārbūvi un aktu zāles pārbūvi par ēdamzāli, savukārt otrajā kārtā - jaunas aktu zāles un tās palīgtelpu būvniecību.

„Atklāšanas pasākums ir stāsts par paldies visiem tiem, kas bijuši klāt, lai mēs tagad varētu lepoties ar tik plašu zāli - 336 sēdvietas! Bet zinām, ka izlaidumos vienmēr zālē var satilpt divreiz vairāk cilvēku,” sacīja Kārlis Kravis.

Direktors uzsvēra, ka Iecavas vidusskola ir unikāla ar daudzajiem interešu izglītības novirzieniem. „Mums ir debates, teātra sports, dziedātāji, dejotāji un folkloras kopa „Tarkšķi”. Jau 10. martā šeit notiks publiskās runas konkurss. Mēs esam skaisti – gan vizuāli, gan arī mūsu sirdīs. Kad notiek ikgadējā fotografēšanās, iznāk liela ģimenes bilde, jo mūsu kolektīvā strādā daudzas mammas un meitas. Gandrīz puse no mūsu skolotājiem ir šīs skolas absolventi. Lepojamies, ka skolotāji vēlas pie mums strādāt un to šeit dara 20, pat 30 gadus. Šo skaistumu rada tradīcijas. Un tradīcijas ir viena no piecām mūsu skolas vērtībām. Jaunā zāle palīdzēs šīs tradīcijas spēcināt.”

Bijusī ilggadējā Iecavas vidusskolas direktore Agra Zaķe atsauca atmiņā laiku pirms pieciem gadiem, kad pašvaldība nolēma skolai būvēt jaunu svētku jeb aktu zāli, palielināt vietu skaitu ēdamzālē un veidot normālus darba apstākļus virtuves strādniekiem. Tagad tas viss ir tapis.

„Saku lielu paldies visiem skolas ļaudīm par izturību, jo remontu un pārbūves procesā ir ļoti grūti organizēt ikdienas darbu tā, lai tas atbilstu arī drošības prasībām.

Tas ir ļoti liels sasniegums, ka šajā – tik sarežģītajā – laikā var notikt tik lielas lietas. Tas ir mūsu bērnu un bērnubērnu labā - lai šeit būtu radošums, lai šeit nepazustu tās iestrādes, kas ir tradicionāla vērtība, lai šeit rastos jauni talanti un tos varētu izkopt.

Stāvlaukums, sporta stadions un daudzfunkcionālā zāle ir tie priekšnoteikumi, lai šeit sekmīgi varētu noritēt dažādi, arī starptautiskas sadarbības pasākumi. Lieliskais projekts ir apliecinājums tam, ka Iecavas vidusskolai ir nākotne.”

Bijusī direktore atzina, ka jaunā būve ļoti sasaucas ar Ojāra Vācieša rindām, kas ietvertas Iecavas vidusskolas moto: „Tā ir gliemežnīca, kas pāri. Un te mums jākļūst par pērlēm”

Arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis dalījās priekā par to, ka Iecavā tapusi šāda celtne. „Vienmēr ir patīkami piedalīties atklāšanā, ja tā ir saistīta ar izglītības iestādēm. Jo zinām: Latvijā paralēli tam, ka notiek izglītības iestāžu attīstība un jaunu iestāžu atklāšana, notiek arī skolu slēgšana. Bet Iecava ir tā vieta, kur par slēgšanu vairs nerunā un nerunās, te notiek attīstība. Šī būve ir iecavnieku, Iecavas deputātu un pašvaldības nopelns. Bauskas novads var lepoties, ka Iecava ir tā sastāvā. Lai jaunās telpas dod iespēju attīstīties tālāk!”

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks un bijušais Iecavas novada domes vadītājs Aivars Mačeks atzinīgus vārdus veltīja 2017. gadā ievēlētajai Iecavas novada domes deputātu komandai, kas bija tendēta uz attīstību, „atlika malā politiskās spēlītes” un pateica „jā” gan sporta zāles būvniecībai pie Iecavas pamatskolas (bijušās internātpamatskolas), gan Iecavas vidusskolas piebūvei, gan spēja vienoties par ielu sakārtošanu un trotuāru būvniecību.

„Īstenotais būvprojekts ir interesants, tā nav „kantaina kaste”. Ir padomāts par to, lai te labi justos kā skolotāji, tā bērni. Lai te būtu patīkami dejot, dziedāt un realizēt dažādas citas aktivitātes. Lai ilgi kalpo šī būve!” vēlēja A. Mačeks.

Sveicot skolas kolektīvu, Iecavas apvienības pārvaldes vadītājs Normunds Vāvers sacīja paldies visiem tiem iecavniekiem, kas pašvaldību vēlēšanās nobalsojuši par tādiem deputātiem, kuri ar saviem lēmumiem ir atbalstījuši uz attīstību vērstos projektus, arī Iecavas vidusskolas pārbūvi.

Ekspluatācijā nodotais objekts ir nozīmīgs ieguvums visai Iecavai. Šeit zāle un skatuve ir plašāka nekā Iecavas kultūras namā. Tādējādi tapusi vieta, kur rīkot vērienīgākus koncertus, teātra izrādes un citus mākslas pasākumus. Ir nodrošināta iespēja bērniem un jauniešiem gūt mūsdienīgu un kvalitatīvu izglītību, kā arī vidusskolai sadarbībā ar citām pašvaldības iestādēm saturīgi piepildīt šo kultūrtelpu.

Sarīkojumā jauno zāli un apaļo skatuvi ieskandināja skolēnu priekšnesumi un aicināto viesu laba vēlējumi. Jau drīzumā par jaunajām telpām varēs priecāties 12. klašu Žetonu vakara apmeklētāji.

Beata Logina

Bauskas novada administrācijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste