Der zināt

Lai nodrošinātu mērķtiecīgu gatavošanos apkures sezonai, otrdien, 26. jūlijā, notika kārtējā sanāksme, piedaloties Bauskas novada kapitālsabiedrību, komunālā dienesta, aģentūras un apvienību pārvalžu vadītājiem.

Sanāksmē piedalījās Bauskas novada kapitālsabiedrību SIA “Bauskas siltums”, SIA “Iecavas siltums”, SIA “Kūdrinieks”, SIA “Mūsu saimnieks”, Rundāles komunālā dienesta un “Valles pašvaldības aģentūras” pārstāvji.

Pārstāvji informēja gan par tehnisko gatavību gaidāmajai apkures sezonai, gan par kurināmā izejvielu iegādes jautājumu virzību. Atbildīgie dienesti informēja par apkures iekārtu un veidu modernizēšanas un/vai aizstāšanas iespējamiem risinājumiem pārejai uz ekonomiski izdevīgāku kurināmā veidu. Sanāksmes laikā tika ieskicēta iespējamā siltumenerģijas tarifu amplitūda, gatavojot tarifu aprēķinus jaunajai apkures sezonai.

Tehniskā gatavībā ir praktiski visas uzņēmumu rīcībā esošās siltumenerģijas ražošanas iekārtas.  Notiek skaitītāju verifikācija, siltummezglos notiek siltummaiņu skalošana, katlu un iekārtu pārbaude un sagatavošana, kā arī citi ikgadējie tehniskie procesi.

SIA “Bauskas siltums” jaunajai apkures sezonai ir gatava. Vadītājs Ilmārs Rūsis informēja, ka ir veikts iepirkums par šķeldas piegādi, kurā ir saņemts tikai viena pretendenta piedāvājums ar šķeldas cenu 44 eiro par megavatstundu, kas, iespējams, saistīta ar biržas cenu svārstībām. Notiek darbs pie līguma noslēgšanas, plānotais līguma darbības laiks – līdz 2022. gada nogalei.

Paralēli uzņēmums strādā pie investīciju projekta ar mērķi uzstādīt propāna gāzes apkures sistēmas, pārejot uz ekonomiski izdevīgāku kurināmā veidu salīdzinājumā ar dabas gāzi. Orientējoši šī brīža propāna gāzes cena ir 62 eiro par megavatstundu, kas ir būtiski zemāka nekā dabas gāzei. Sistēmas uzstādīšanai plānotās izmaksas ir 200 000 eiro. Plānots, ka ieguldījums atmaksāsies pāris mēnešu laikā, tādējādi iedzīvotāji viennozīmīgi būs ieguvēji. Sistēmas nomaiņu plānots pabeigt 2023. gada februārī.

Saskaņā ar provizoriskajiem aprēķiniem, SIA “Bauskas siltums” prognozējamais apkures tarifs 2022./2023.gada apkures sezonai varētu būt robežās no  80 līdz 110 eiro par megavatstundu. Jāatgādina, ka cenas energoresursu tirgū ir svārstīgas, par precīzu tarifu būs iespējams informēt pēc līguma noslēgšanas un tarifa apstiprināšanas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā vai pašvaldībā.

Arī SIA “Iecavas siltums” un SIA “Kūdrinieks” valdes loceklis Andis Kaspars apliecināja, ka kapitālsabiedrības apkures sezonai ir gatavas. Procesā ir skaitītāju verifikācijas process, kas noslēgsies augustā. SIA “Iecavas siltums” ir veikta jaunā šķeldas katla apkope. Savukārt Misā apkures katlu pārbaudīs augusta beigās. Abas kapitālsabiedrības veikušas šķeldas iepirkumu, SIA “Iecavas siltums” iepirkumam pieteicies viens pretendents, piedāvājot šķeldas cenu 59 eiro par megavatstundu. SIA “Kūdrinieks” iepirkuma procedūrā ir saņemti divu pretendentu piedāvājumi, zemākā cena ir 58 eiro par megavatstundu. Līgumus par kurināmā piegādi plānots noslēgt uz visu apkures sezonu.

Prognozējamais SIA “Iecavas siltums” un SIA “Kūdrinieks” apkures  tarifs 2022./2023.gada apkures sezonai varētu būt robežās no 70 līdz 90 eiro par megavatstundu. Turpinās sarunas ar SIA “Agro Iecava” par siltuma iegādes nosacījumiem. Uzņēmums piegādā aptuveni 50% siltuma apjoma pašvaldības kapitālsabiedrībai SIA “Iecavas siltums”, lai nodrošinātu Iecavas pilsētas siltumapgādi.

Arī Vecumnieku apvienībā notiek gatavošanās jaunajai apkures sezonai. SIA “Mūsu saimnieks” vadītājs Arvis Larinovs informēja, ka tuvāko divu nedēļu laikā plānots apkures katla remonts. Turpinās skaitītāju uzstādīšana un verificēšana, tiek veikta siltumsistēmu skalošana.

Kapitālsabiedrība ir veikusi šķeldas iepirkumu, kura rezultātā saņemts piedāvājums ar cenu 26,75 eiro par “berkubu”. Plānotais līguma termiņš ir šī gada decembris. Atlikušajai sezonai tiks veikts jauns šķeldas iepirkums. Pašlaik noris sarunas ar siltuma piegādātāju SIA “Arbora”.  

Prognozējamais SIA “Mūsu saimnieks” tarifs 2022./2023.gada apkures sezonai ir ap 120 eiro par megavatstundu. Tiek gatavots tarifu projekts, ko virzīs pārbaudei Audita un kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas speciālistiem un akcepta gadījumā tiks virzīts komitejām un domei izskatīšanai augusta sēdēs.

 “Valles pašvaldības aģentūras” vadītājs Ziedonis Jankužs informēja, ka ir veikta katlu apkope un gatavošanās  apkures sezonai notiek saskaņā ar plānu. Turpinās siltummezglu sūkņu, filtru apkopes un skaitītāju verifikācija, kas tiks pabeigta augustā. 

Ir veikts šķeldas iepirkums, kur pieteicies viens pretendents ar cenas piedāvājumu 35 eiro “berkubā”. Gaidāmajai apkures sezonai ir sagādāts viss nepieciešamās malkas apjoms – aptuveni 400 kubikmetri.

Prognozējamais “Valles pašvaldības aģentūra” tarifs 2022./2023.gada apkures sezonai ir aptuveni 108 eiro par megavatstundu.

Rundāles apvienības pārvaldes Komunālo pakalpojumu dienesta vadītājs Ivars Čerļenoks informēja, ka visi tehniskie sagatavošanās darbi norit saskaņā ar plānoto. Tiek veikta skaitītāju verifikācija, alokatoru maiņa un uzstādīšana, veiktas apkures katlu apkopes. Ir sagatavotas tehniskās specifikācijas iekārtu nomas un uzstādīšanas iepirkumam, paredzot pilnīgu pāreju siltumenerģijas nodrošināšanai ar propāna gāzi.

Par prognozējamo Rundāles apvienības tarifu 2022./2023.gada apkures sezonai šobrīd vēl runāt ir priekšlaicīgi.

Bauskas apvienības vadītājs Aleksandrs Gurkovskis informēja, ka vairākumam apvienības pagastu nodaļu pārvaldībā esošajām ēkām apkure tiek nodrošināta ar gāzi un siltumenerģijas izmaksu pieaugums būs jūtams. Tiks izvērtētas iespējas, kā apkures sezonu aizvadīt finansiāli izdevīgākajā veidā. Dažās ēkās tiek izmantota malkas un šķeldas siltumenerģija, bet Mežotnē pagasta pārvaldībā esošajās ēkās izmanto koģenerācijas stacijas siltumu. Bauskas apvienības pagastu nodaļu pārvaldībā esošās ēkas pārsvarā aprīkotas ar lokālo apkures sistēmu, un katrā ēkā siltuma padevi iespējams regulēt.

Nākamā atbildīgo dienestu un pašvaldības vadības pārstāvju sanāksme ir plānota 23. augustā, aktualizējot informāciju par gatavību apkures sezonai.

 Bauskas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa