Der zināt

Tīmekļa vietne audio-gramata.lv piedāvā iepazīt latviešu literatūras klasiķu biogrāfijas un nozīmīgākos daiļdarbus audioierakstā.

Vietni ir izveidojusi un arvien papildina Īslīces pagasta biedrība „Kopdaris” Bauskas novadā. Tajā pašlaik ir pieejami 17 latviešu autoru - Aleksandra Čaka, Andrieva Niedras, Annas Brigaderes, Apsīšu Jēkaba, Aspazijas, Augusta Saulieša, Doku Ata, Edvarta Virzas, Erika Ādamsona, Jāņa Akuratera, Jāņa Ezeriņa, Jāņa Poruka, Kārļa Skalbes, Pāvila Rozīša, Rūdolfa Blaumaņa, Sudrabu Edžus un Viļa Plūdoņa - literāro darbu audioieraksti. Turpat ir klausāmi arī audioieraksti, kuros izklāstīti būtiskākie fakti par autoru dzīvi un daiļradi. Tīmekļvietni biedrība izveidojusi ar mērķi veicināt latviešu valodas un kultūras saglabāšanu, sekmēt nacionālā literārā mantojuma digitalizāciju, saglabāšanu un popularizēšanu sabiedrībā.

Jaunākais satura papildinājums ir tapis šoruden - vietne papildināta ar mūsu novadnieka Viļa Plūdoņa dzīves un daiļrades apskatu, kā arī pieciem autora prozas darbiem. Audioierakstu bibliotēkai pievienoti stāsti “Jūrmalas leģenda”, “Uz laukiem”, “Suns”, “Selgā” un “Brāļi”. Līdz šim vietnē bija publicēts tikai viens V. Plūdoņa darbs - atmiņu tēlojums “Mazā Anduļa pirmās bērnības atmiņas” (maksas). Mājaslapai gan nav komerciāls raksturs - visas audiogrāmatas, kuru ierakstīšanai saņemts finansiāls atbalsts, ir klausāmas bez maksas.

Arī Viļa Plūdoņa biogrāfijas un piecu stāstu ierakstīšanai biedrība piesaistījusi Bauskas novada pašvaldības finansējumu, startējot tās rīkotajā sabiedrisko organizāciju iniciatīvu līdzfinansēšanas konkursā. Piešķirtie 1030 eiro izmantoti, lai apmaksātu redaktora darbu par V. Plūdoņa biogrāfijas un daiļrades apraksta izveidi un ieskaņojamo daiļdarbu atlasi, segtu izdevumus par tekstu ierunāšanu, ierakstīšanu, rediģēšanu un pēcapstrādi. 

Paveiktais darbs ir lielisks ieguldījums novadnieka daiļrades popularizēšanā, tuvojoties viņa 150. dzimšanas dienai, kas tiks atzīmēta 2024. gadā.

Par audio-gramata.lv

  • Vietne izveidota 2017. gadā
  • 17 autoru biogrāfijas
  • 57 literārie darbi, no kuriem 15 klausāmi par maksu, lai varētu segt vietnes uzturēšanas izmaksas.
  • Saturs regulāri tiek papildināts
  • Lai klausītos audioierakstus, nepieciešams autorizēties, taču autorizācijas process ir ļoti vienkāršs
  • Mērķauditorija: skolēni, studenti, pedagogi, latviešu literatūras cienītāji, cilvēki ar redzes traucējumiem un lasīšanas grūtībām.

Bauskas novada pašvaldība 2022. gadā kopumā finansiāli atbalstījusi 30 biedrību un nodibinājumu iniciatīvas par kopējo summu 59 246,70 eiro. Atbalstot nevalstisko organizāciju rosinātus projektus, tiek veicināta arī sabiedrībai nepieciešamu, kvalitatīvu un efektīvu sabiedrisko organizāciju attīstība Bauskas novada administratīvajā teritorijā. Sabiedrisko organizāciju kustība sevī nes lielu iespēju potenciālu.

Vairāk par sabiedrisko iniciatīvu īstenotajiem projektiem.