Der zināt
2022. gadā Zemgalē atgriezušās 97 personas, Bauskas novadā 8 cilvēki

Aizvadītajā gadā Zemgalē atgriezušās 97 personas un sagatavoti 407 individuālie piedāvājumi remigrantiem. Par atgriešanos Latvijā interesējušās 122 ģimenes un pēc 2022. gada datiem nākamajos gados Zemgalē potenciāli varētu atgriezties 85 ģimenes jeb 291 cilvēks. 

Interese par atgriešanos Bauskas novadā bijusi 14 ģimenēm, kuras dzīvo Īrijā, Krievijā, Lielbritānijā, Vācijā, Dānijā, Itālijā un Norvēģijā. Atgriezušās ir 3 ģimenes - 8 cilvēki. 

2022. gads ir bijis izaicinājumu pilns remigrantiem un latviešiem diasporā. Joprojām aktuālākās problēmas ir atalgojums, bērnu dārza rindas un dzīves vietas atrašana pēc ilgstoši pavadīta laika ārzemēs. Pērn remigrācijas koordinatore Anete Briņeca organizējusi vebināru remigrantiem “Stress - ceļabiedrs dzīvē vai ienaidnieks?”, kurā tautiešiem ārzemēs bija iespējams uzzināt par to, kā cīnīties ar stresu. Uz pasākumu aicināti ārvalstīs dzīvojošie tautieši, tie, kuri atgriezušies Latvijā, un ikviens, kurš saskaras ar stresu ikdienā. Arī 2023. gadā plānots veikt dažādas aktivitātes remigrantiem un sniegt atbalstu dažādu jautājumu risināšanā un pakalpojumu saņemšanā.

Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore 2022. gadā aktīvi piedalījusies lokāla un valstiska mēroga pasākumos. Veiksmīgi sadarbojas ar valsts institūcijām – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Ārlietu ministriju, Aizsardzības ministriju, Nodarbinātības valsts aģentūru, Zemgales plānošanas reģiona pašvaldībām, LIAA biznesa inkubatoriem, EURES konsultantiem, vietējiem remigrantiem, uzņēmējiem un nevalstisko sektoru.

Ikvienam interesentam ir iespēja bez maksas saņemt reģionālā koordinatora konsultāciju par sev aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā konkrētā reģionā. Koordinators vienlaikus ir atbalsta persona, kas palīdz ārvalstīs esošajiem tautiešiem attālināti izvērtēt priekšrocības pārdomātam lēmumam, kā arī sagatavoties, lai veiksmīgi atgrieztos Latvijā.

Informāciju sagatavoja:

Anete Briņeca, Remigrācijas koordinatore
anete.Brineca@zpr.gov.lv
+371 22338666