Der zināt
2022. gadā kadastrālās vērtības saglabāsies līdzšinējā līmenī

Kā ik gadu, arī šogad uz 1. janvāri visiem īpašumiem tiks aprēķināta kadastrālā vērtība. Atgādinām, ka nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības 2022. gadā saglabāsies esošajā līmenī un netiks mainītas.

Saeima šogad apstiprināja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, “iesaldējot” kadastrālās vērtības līdz 2025. gadam. Tas nozīmē, ka arī nākamā gada kadastrālo vērtību aprēķinam tiks izmantota kadastrālo vērtību bāze, kuru izmanto kadastrālo vērtību aprēķinā no 2016. gada.

Īpašumu kadastrālās vērtības mainīsies tikai vienā gadījumā – ja 2021. gadā Kadastra informācijas sistēmā tika aktualizēti nekustamo īpašumu raksturojošie dati. Piemēram, ja zemei pašvaldība mainīja lietošanas mērķi, vai zemes kadastrālās uzmērīšanas rezultātā tika precizēti apgrūtinājumi, vai pēc meža inventarizācijas tika noteikti citi meža zemes saimnieciskās darbības ierobežojumi. Savukārt, būvēm vērtība var būt mainījusies, piemēram, ja ēkai tika mainīts lietošanas veids – dzīvojamās telpas pārveidotas par biroja telpām vai otrādi, ja tika precizēts ēkas fiziskais nolietojums, ja tika mainīti ēkas apjoma rādītāji, kā rezultātā mainījās ēkas kopplatība.

Ar šobrīd spēkā esošajām kadastrālajām vērtībām ikviens interesents var iepazīties datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā Kadastrs.lv,  meklējot kadastra objektu pēc kadastra numura, apzīmējuma, adreses vai nosaukuma. Iepazīstoties ar kadastrālajām vērtībām, nekustamā īpašuma īpašniekus  aicinām bez maksas pārbaudīt kādi dati par viņa īpašumu ir reģistrēti Kadastra informācijas sistēmā un pārliecināties par  šo datu atbilstību faktiskajai situācijai, izmantojot e-pakalpojumu „Mani dati Kadastrā”.