Der zināt

Šogad muzeja tradicionālais pasākums “Maizes diena” notiks divas dienas. Maizes cepšanas meistarklasē, kuru pasniegs Viļa Plūdoņa muzeja vadītāja Elīna Kūla-Braže, apmeklētāji iepazīs maizes tapšanas procesu, kā arī uzzinās maizes cepšanas tradīcijas Ceraukstē, kuras muzeja darbinieki pētījuši gan avotos muzeju krātuvēs, gan mācoties no vietējiem pārmantotās tradīcijas nesējiem.

Pirmajā dienā, 28. jūlijā no plkst. 16:00 līdz 18:00 tiks gatavots plaucējums, bet otrajā dienā, 29. jūlijā no plkst. 09:00 līdz 16:00 paredzēta mīklas mīcīšana, raudzēšana un cepšana.

“Rudzus sēj rudenī, sazēlušais zelmenis pārziemo zem sniega un ap Jāņiem rudzi zied. Mēdz teikt, ka rudzu lauks divas nedēļas zied, divas briest, divas kalst – un tad pļauja un Jēkabi klāt! Jēkabi (25. jūlijs) ir senā jaunrudzu maizes diena, kad galdā jāceļ jaunās rudzu maizes kukulis.” (Avots: www.kulturaskanons.lv/archive/rudzu-maize/)

Viļa Plūdoņa muzeja ekspozīcijā "Lejenieku saimniecība" var iepazīt sējas un pļaujas atainojumu Latvijas brīvvalsts laika fotoattēlos un apskatīt ar labības audzēšanu un maizes gatavošanu saistītos darbarīkus.

Dalība pasākumā bez maksas. Dalībniekus lūdzam pieteikties pa tālruni +371 26184631.

Pasākumu norises laikā apmeklētāji var tikt fotografēti un filmēti, fotogrāfijas un videomateriāls var tikt publicēts.

Sagatavoja:

Ieva Bronko-Pastore
Bauskas muzeja speciāliste
Tālrunis: +371 63960508
E-pasts: ieva.bronkopastore@bauska.lv
www.bauskasmuzejs.lv